Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Mustul, recomandat persoanelor care fac eforturi fizice mari

ro

26 Sep, 2015 00:00 1471 Marime text
Toamna este sezonul strugurilor, dar şi al mustului şi al vinului. Mustul rezultă în urma zdrobirii strugurilor şi conţine nu numai compuşi din pulpa fructului, dar şi din coajă, seminţe şi ciorchini. Bogaţi în substanţe cu valoare nutritivă şi energetică, strugurii conţin vitaminele A, B, C şi PP, minerale, precum fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, acizi organici şi tanini. Datorită bogăţiei compoziţiei chimice a mustului în substanţe folositoare şi a importantei lui valori nutritive, mustul obţinut prin presare a obţinut denumirea de „lapte vegetal”.
 
Această băutură este recomandată în alimentaţia celor care fac eforturi fizice mari, cum ar fi sportivii, dar şi a persoanelor de vârsta a treia. Această băutură are efecte laxative şi diuretice, fiind indicată şi celor care suferă de boli de rinichi, litiaze, reumatism, gută şi artrită. De asemenea, mustul este folosit în curele de slăbire. Compuşii zaharoşi şi vitaminele din must au efecte favorabile şi asupra afecţiunilor hepatice, digestive, prin mobilizarea vezicii biliare şi asigurarea evacuării ei.
 
Mustul din strugurii negri are aplicaţii în cosmetică, pentru îngrijirea tenului, contribuind astfel la reîmprospătarea acestuia. Are, de asemenea, calităţi tonice mai accentuate decât cel din struguri albi şi, în plus, contribuie la îmbunătăţirea vederii. Pentru cazurile de constipaţie, obezitate, litiaze biliare şi renale, este recomandată cura cu must.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii