Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comemorarea eroilor marinari din „Operaţiunea 60.000” la Constanța (GALERIE FOTO)

ro

26 May, 2022 13:04 1968 Marime text
Foto Favebook/ Forțele Navale Române
  • Miercuri, 25 mai, în Cimitirul Central din Constanţa, echipajul fregatei „Regele Ferdinand” - cel care a preluat tradiţia distrugătorului „Regele Ferdinand” -, a organizat comemorarea eroilor marinari căzuţi la datorie la bordul distrugătorului „Regele Ferdinand” în timpul „Operaţiunii 60.000”.

În prezenţa contraamiralului de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul Flotei, a comandorului Marinică Mustăţea, comandantul Flotilei de Fregate şi fost comandant al fregatei „Regele Ferdinand”, a contraamiralului de flotilă (r) Sorin Learschi, fost comandant al fregatei „Regele Ferdinand”, a istoricului dr. Mariana Păvăloiu, a comandorului Marian Ioan, şeful de stat major al Flotei şi fost comandant al fregatei „Regele Ferdinand”, a echipajului fregatei „Regele Ferdinand”, comandat de comandorul Victor Durea, a fost continuat acest demers de neuitare a faptelor înaintaşilor şi a cinstirii memoriei marinarilor căzuţi la bordul distrugătorului Regele Ferdinand: aspirant Alexandru Cristodorescu, elev sergent-major Gheorghe Jugănaru, caporal Mircea Vodă şi soldaţii Matei Laz, Ioan Budeanu, Gheorghe Bucurenciu, Gheorghe Curinoiu, Nicolae Nedelcu, Valeriu Caragaţă, Sava Caloianu și Marin Petrescu.


Foto Favebook/ Forțele Navale Române

„Operaţiunea 60.000” este numele dat de Comandamentul Român al Operaţiei de evacuare pe mare a trupelor române în cadrul acţiunii de retragere a unităţilor germano-române din Crimeea, în perioada 10-12 mai 1944. Denumirea se referă la cei 65.000 de militari români care se aflau în peninsulă în compunerea Armatei a XVII-a germane la data începerii operaţiei de evacuare.


Foto Favebook/ Forțele Navale Române

Operaţia de evacuare pe calea mării a revenit comandamentului român, respectiv Forţelor Navale Maritime, comandate de contraamiralul Horia Macellariu.

Pentru transportul trupelor pe mare şi apărarea convoaielor au acţionat în comun nave militare şi comerciale româneşti şi nave militare şi de transport ale comandamentului german.

Foto Favebook/ Forțele Navale Române
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii