Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firescul de a fi om

ro

08 Apr, 2022 00:00 1378 Marime text

 
 E uman și firesc să traversăm diferite stări, să experimentăm momente bune și momente mai puțin bune, să nu fim întotdeauna bine și fericiți, să ne fie greu, să fim confuzi, să fim obosiți.


Dar e greu să recunoaștem asta în zilele pe care le trăim. Sunt zile și vremuri în care vindecarea a devenit slogan de marketing și se vinde la toate tarabele. Oferte și superoferte. Poți să alegi de unde vrei. Spiritualitate, psihoterapie, feminitate, shamanism, reiki etc. Și nu e rău că există toate posibilitățile astea, că nu vreau să fiu înțeleasă greșit. Rău e spațiul din care alegem să ne vindecăm (adică premisa că suntem super defecți și insuficient de buni și trebuie să ne reparăm) și rele sunt așteptările nerealiste.


Nu există niciun curs și niciun proces care să te transforme într-un neom. Căci neomul este cel care nu mai simte niciodată nicio durere, care nu mai are zile mai puțin bune, care e tot timpul fericit, care e scutit de încercările vieții și de lecțiile pe care le are de integrat.


E minunat să vrem să ne auto depășim, să vrem să ne construim o viață mai bună, mai frumoasă, mai ușoară, dar e irealist să credem că asta se va întâmpla așa cu una, cu două, sau că nu vom mai avea momente dificile.
 


Și proiectăm acest soi de perfecțiune des pe terapeuți, ghizi și coachi. Credem că ei sunt un fel de specie rară, de oameni perfecți, fără butoane, fără dificultăți în viețile lor. Și evident că nu e așa. Sunt și ei tot oameni, dar oameni care își gestionează situațiile din viață cu măiestrie și apoi dau mai departe din procesul lor și din cunoașterea lor.




Așteptările realiste într-un proces de vindecare trebuie să aibă în vedere întreg tabloul vieții și situației persoanei în cauză. Traumele trecutului, situația actuală, resursele actuale, mediul în care se află, situația sa din toate punctele de vedere.



De aceea, nu există o rețetă unică, care să funcționeze pentru toată lumea. Sunt oameni care se vor lupta toată viața cu flashback-uri emoționale și vindecarea va presupune să învețe să recunoască când se află in flashback și să gestioneze acele momente și oameni cărora le va fi mai ușor de atât și vor descoperi cu o mai mare ușurință o parte mult mai frumoasă și mai luminoasă a vieții.
 
 
  
Citește continuarea pe astrocafe.ro.
 


Sursa foto: Pexels 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii