Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:20 08 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accesul la medicamente, facilitat cu ajutorul unei aplicaţii (VIDEO)

ro

27 Nov, 2024 12:52 375 Marime text
sursa foto: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din RomaniaAplicaţia mobilă iMedico a fost creată pentru a simplifica accesul pacienţilor la medicamente. Aceasta a fost lansată miercuri, 27 noiembrie 2024, de Asociaţia Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi două lanţuri de farmacii

Acum se poate afla în TIMP REAL dacă Medicamentul este disponibil în Farmaciile din apropiere. Aplicația trimite întrebarea referitoare la disponibilitatea unui produs către farmaciile aflate într-o rază de până la 10 km de locația pacientului. Farmaciile pot răspunde rapid cu 'Da' sau 'Nu', oferind răspunsuri precise privind disponibilitatea medicamentului căutat și realizarea unei conexiuni directe între utilizator și farmacie.

Creată și lansată de Asociatia Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Farmaciile Alphega și Farmaciile Beneva, aplicația se poate descărca din ”Magazin Play” pe telefoanele Android și curând va fi disponibilă și în ”AppStore” pe telefoanele Apple.- transmit reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. 



Ce nu știați despre cancer 

Cancerul cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului. Nu toate tumorile sunt canceroase; tumorile benigne nu se răspândesc la alte organe. Posibile semne și simptome includ, printre altele: un nodul nou apărut, sângerări anormale, tuse prelungită, pierdere în greutate fără explicație și modificări ale scaunelor.

În timp ce aceste simptome pot indica existența cancerului, acestea pot apărea și din cauza altor probleme. Există peste 100 de tipuri diferite de cancer care afectează corpul uman, scrie wikipedia.org. 

Fumatul este cauza a circa 22% din decesele cauzate de cancer. Alte 10% se datorează obezității, unei diete necorespunzătoare, lipsei de activitate fizică și consumului de alcool.Printre alți factori se numără anumite infecții, expunere la radiații ionizante și poluanților de mediu. În țările în curs de dezvoltare aproape 20% din cancere sunt cauzate de infecții ca hepatita B, hepatita C și papilomavirusului uman.Acești factori acționează, cel puțin parțial, prin modificarea genelor unei celule. În mod obișnuit, multe asemenea modificări genetice sunt necesare până la dezvoltarea sau apariția cancerului.Aproximativ 5–10% din cancere se datorează defectelor genetice moștenite ereditar, de la părinți.

 Cancerul poate fi detectat prin anumite semne și simptome sau prin teste de depistare a cancerului. Apoi, în mod obișnuit, se fac alte analize și investigații prin imagistică medicală și se confirmă prin biopsie.

Multe tipuri de cancer pot fi prevenite prin menținerea unei greutăți corporale sănătoase, fără fumat și fără consum excesiv de alcool, consumând legume, fructe și cereale integrale din abundență, cu vaccinurile contra anumitor boli infecțioase, fără a consuma prea multă carne roșie și evitând expunerea excesivă la soare.


Depistarea timpurie prin teste de depistare este utilă în cazul cancerului cervical și colorectal. Beneficiile testelor de depistare în cazul cancerului mamar sunt controversate.Cancerul este adesea tratat printr-o combinație de radioterapie, operație, chimioterapie și terapie vizată.

Managementul durerii și a simptomelor joacă un rol important în îngrijirea bolnavilor. Îngrijirea paliativă este în special importantă în cazul bolnavilor în stadiu avansat. Șansele de supraviețuire depind de tipul de cancer și gradul bolii la începutul tratamentului. La copiii sub 15 ani la momentul diagnozei rata de supraviețuire de cinci ani în țările în curs de dezvoltare este de 80%. În cazurile de cancer în Statele Unite, rata medie de supraviețuire de cinci ani este atinsă de 66% din bolnavi.



Citește și:


Se cer despăgubiri de peste 1 milion de euro, într-un dosar de malpraxis! Procurorii explică de ce l-au trimis în judecată pe un ginecolog din Constanța (RECHIZITORIU)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii