Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:50 16 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea poeziilor Radu Gyr – Din scrumul meu

ro

30 Sep, 2014 00:00 1027 Marime textDin scrumul meu mereu mă scol
şi dau minunilor ocol.
Din taine ciugulesc puţin –
un fir de har, un strop de chin.

În ghimpi de întrebari mă-nţep,
mă-njunghe câte nu pricep,
dar parcă şi mai mult mă dor
câte-nţeleg pe limba lor.

Târât de patru straşnici sargi
spre patru orizonturi largi,
în care fiecare zare-aş vrea
să las bucăţi din carnea mea.

Şi iar m-adun şi mă frământ,
zbătând neliniştile-n vânt,
flămând să ştiu ce-i mai târziu
dar beat de spaime c-am să ştiu.

Despre Radu Gyr

Născut în anul 1905, la Câmpulung Muscel, Radu Gyr a fost un poet, dramaturg, eseist şi gazetar român, fiul actorului craiovean Coco Demetrescu.
Radu Gyr, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu, a fost membru de seamă al Mişcării Legionare şi conferenţiar la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. A debutat la vârsta de 14 ani, cu poemul dramatic „În munţi”, iar editorial în anul 1924, cu volumul „Linişti de schituri”.
În decursul vieţii, a fost de mai multe ori laureat al Societăţii Scriitorilor Români. Radu Gyr a colaborat cu revistele „Gândirea”, „Gândul românesc”, „Sfarmă-Piatră”, „Revistă dobrogeană”, „Axa”, dar şi cu ziarele „Cuvântul” şi „Buna Vestire”. A scris şi poveşti pentru copii, semnând cu pseudonimul Nenea Răducu.
După detenţia din timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, unde a stat închis în lagărul de la Miercurea Ciuc alături de Mircea Eliade, Radu Gyr a fost închis şi în timpul regimului lui Ion Antonescu.
În 1942, a publicat volumul „Poeme de război”, care a fost cenzurat. Trei ani mai târziu, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariştilor”, fiind condamnat la 12 ani de detenţie politică. După ce a revenit acasă, a fost arestat din nou şi condamnat la moarte pentru poezia-manifest „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, considerată un mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică.

Ti-a placut articolul?

Comentarii