Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi pentru Crăciun Aşezarea mesei de Crăciun - modul corect de a pune masa (video)

ro

21 Dec, 2015 08:57 4573 Marime text


Ești gazda sărbătorilor de Crăciun din acest an și vrei să stălucești? Venim în întâmpinarea nevoilor tale pentru a te ajuta să devii gazda perfectă.
Așezarea mesei este o sarcină, de cele mai multe ori, de ultim moment și ne întrebăm întotdeauna dacă reușim să punem ordinea corectă a tuturor obiectelor de pe masă.
 
Farfuria principală este poziționată în mijloc și va fi înconjurată de tacâmurile necesare fiecărui fel servit:
  • În partea stângă a farfuriei principale este furculița. O vom așeza cu dinții îndreptați în sus;
  • În partea dreaptă a farfuriei sunt cuțitul și lingura. Cuțitul va fi plasat cu marginea ascuțită spre farfurie. În partea dreaptă a cuțitului este lingura;
  • Șervetele pot fi plasate sub furculițe sau pe farfurie pentru un cadru formal. 
Dacă la sfârşitul mesei există un desert sau fructe pentru care sunt necesare cuţite şi furculiţe speciale, acestea se aduc de regulă odată cu fructele.
Aceste reguli se aplică la orice masă la care se stă pe scaun, indiferent cât de ceremonioasă este sau de numărul de feluri din care se compune. Singura excepţie des întâlnită constă în a pune linguriţa şi furculiţa de budincă deasupra farfuriei centrale, adesea pentru a lăsa cât mai mult spaţiu pe masă. Aşezaţi linguriţa deasupra furculiţei, cu coada spre dreapta. Furculiţa trebuie îndreptată în partea opusă.

Farfuriile şi paharele

Aşezaţi farfuria pentru salată la stânga farfuriei centrale. Celelalte farfurii este bine să se aducă la masă odată cu felurile de mâncare. Dacă urmează să serviţi un preparat care trebuie mâncat cu degetele, aşezaţi pe masă boluri cu apă călduţă şi cu o felie de lămâie, pentru spălatul degetelor.
Dacă serviţi un singur fel de vin, aşezaţi paharul pentru vin imediat deasupra vârfului cuţitului de carne. În cazul în care există mai multe feluri de vin, trebuie să puneţi câte un pahar pentru fiecare.
Regula vinului – pentru vin roşu se vor pune pahare mai mari decât cele pentru vin alb.
Un şervet împăturit simplu se aşază pe farfuria pentru salată sau alături de pahare. Dacă este pliat într-o manieră complicată, atunci se pune în mijlocul farfuriei principale sau pe farfuria pentru salată

Împăturirea şervetelor de masă

Pentru mesele de tip bufet împachetaţi câte un cuţit şi o furculiţă într-un şervet. Aşezaţi-le în apropierea farfuriilor, pentru ca fiecare oaspete să poată lua câte un tacâm înainte de a ajunge la preparate. La fel, aşezaţi linguriţele şi furculiţele pentru desert lângă farfuriile pentru desert.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii