Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul.ro Cum a ajuns un nume de român să fie încrustat pe automobilul Tesla trimis în spaţiu de Elon Musk

ro

14 Feb, 2018 12:30 2192 Marime text
Automobilul Tesla Roadster lansat în spaţiu la 6 februarie 2018 conţine o placă pe care sunt trecute numele angajaţilor SpaceX, compania producătoare a rachetei cu care maşina a zburat pe orbită. Din echipa vizionarului Elon Musk face parte şi Christina Sfedu, o tânără ingineră cu rădăcini româneşti, informează  adevarul.ro
 
Automobilul Tesla Roadster trimis în spaţiu de compania SpaceX la 6 februarie 2018 poartă cu el un nume de român. Pe lângă mesajele scrise la vedere, cum ar fi „Don’t panic“ şi „Made on Earth by humans“, pe platforma superioară de susţinere a maşinii există o placă pe care sunt trecute numele celor 6.000 angajaţi SpaceX. Printre ele se află cel al Christinei Sfedu, o tânără specialistă în inginerie electrică, al cărei tată este român.
 
Familia Sfedu provine din România. George Sfedu, tatăl Christinei, este consulul României la Philadelphia şi s-a născut la Bucureşti la 20 aprilie 1955. Absolvent de ASE, George a părăsit ţara în decembrie 1979, împreună cu fratele său mai mic. Au mers în SUA, acolo unde-i aşteptau părinţii care se stabiliseră acolo, după un contract de muncă în Libia. În vara lui 1986, George Sfedu s-a căsătorit cu avocata Susan Satkowski, iar la 15 iulie 1990 li s-a născut prima fiică, Christina Alexandra.

„I-am pictat bolta cerească pe plafon şi pe un perete, astfel încât imaginea să fie pe două planuri. Erau Soarele, Luna şi stelele aurii, iar astrele aveau feţe zâmbitoare. Christina obişnuia să adoarmă numărând stelele din camera ei“, îşi aminteşte George.

După 2 ani a venit pe lume şi a doua fiică, Larissa. Christina era la fel de fascinată de astre, iar tatăl îi povestea câte-n lună şi-n stele.

„Seara ieşeam pe terasa casei şi priveam cerul. Odată ea a întins mâna spre Lună şi a spus: ‘Touch‘. Voia să atingă Luna. I-am spus: ‘Acum nu poţi, dar cândva vei ajunge la Lună’. A fost mulţumită de răspuns“, mărturiseşte George Sfedu.

ARticolul integral poate fi citit pe adevarul.ro

Sursa foto adevarul.ro si spaceX
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii