Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeile vorbesc şi bărbaţii soluţionează

ro

30 Jun, 2017 23:08 2764 Marime text
Am audiat de curând o discuție despre mult comentata diferență dintre modalitățile diferite de comportament ale bărbaților și femeilor, în fața dificultăților vieții.
Și mi-am reamintit despre reacțiile atât de diferite ale celor două sexe, care stau la baza multor conflicte și neînțelegeri.
Când se confruntă cu probleme și crize de viață, bărbații doresc să găsească soluții și să repare ceea ce pare ”stricat”.
Majoritatea bărbaților reacționează în acest fel.

Caută febril și tensionat soluțiile posibile. Vor să acționeze, să facă ceva, să găsească rezolvare la situația existentă.
În schimb, în același circumstanțe, femeile nu vor decât să discute.
Ele nu doresc să li se ofere soluții, nu vor să rezolve sau să repare nimic.
Doresc doar să se exprime, să poată să împărtășească ceea ce simt, cred și gândesc, cu cei din jur.
În special, femeile doresc să fie ascultate.

Dar pentru că în comunicarea dintre oameni, nu suntem deloc învățați să ținem seama de diferențele atât de evidente între modalitățile noastre diferite de a reacționa la obstacole și provocări – apar mereu conflicte.
Femeile se plâng continuu că nu sunt ascultate, înțelese și susținute de partenerii lor de viață (sau de alți bărbați din viața lor, în special de tații lor).
Iar bărbații se plâng că femeile nu acceptă ajutorul și soluțiile pe care ei încearcă să le ofere.
Poate o idee bună ar fi ca orice femeie, înainte de a începe o discuție cu un bărbat, să lămurească de la început:
”Nu am nevoie de o soluție la problema asta. Doar am nevoie să vorbesc cu cineva, să pot să explic și spun ceea ce doresc, să descriu situația prin care trec. Mă poți asculta fără să mă întrerupi și fără să-mi oferi sfaturi sau soluții?”

În această situație, lucrurile vor fi clare pentru bărbat, va știi exact ce se așteaptă de la el și nu va mai apare nicio confuzie sau dificultate.
Bărbații au nevoie ca lucrurile să fie făcute explicite.
Să li se se spună clar ce au de făcut.
Să li se indice cu detalii ce și cum.
Femeile preferă ca lucrurile să rămână ”implicite”, să fie loc pentru imaginație, pentru improvizație, pentru creație.
Partea masculină este partea de acțiune, de structură, de punere în practică a ideilor, tiparelor și conceptelor, care sunt în cea mai mare măsură creații feminine.
Suntem diferiți și în ceea ce privește capacitatea de a face mai multe sau mai puține lucruri în același timp.

Bărbații nu au abilitatea de a se împrăștia în multe direcții, așa cum o fac o femeie. Ei se centrează și pot să realizeze bine o singură acțiune odată.
De aceea, vă sfătuiesc să nu discutați lucruri serioase și importante cu partenerul masculin, în timp ce conduce mașina.
Pentru că acesta este atât de focalizat pe actul condusului, încât ascultarea femeii de lângă el trece exact pe lângă urechea sa.
Femeile sunt în stare ”să jongleze” cu mai multe mingi odată (să facă mâncare, să facă lecțiile cu copilul cel mare și să se joace, printre picături și cu cel mic).
Pentru un bărbat, un astfel de efort este epuizant, cel puțin.
Ultima săptămână a fost extrem de interesantă pentru mine, având ocazia să mă aflu într-un grup mai mare, în care au fost câteva cupluri și persoane singure, cu și fără copii.
Și am putut să observ și să apreciez toate diferențele pe care le știam că există, vis-a-vis de reacțiile bărbaților și femeilor la diferite provocări.
Am putut să observ cum un bărbat și-a asumat rolul de a avea grijă de un copil de 7 ani, ce trebuia supravegheat pentru câteva zile.
Intențiile bărbatului au fost cele mai bune, iubirea sa foarte mare pentru micul său protejat, în schimb, tehnica sa și partea practică au fost extrem de dificil de urmărit, de către noi, femeile.

Am văzut momente de neglijență imensă din partea acestui tutore masculin (când copilul a fost lăsat singur, în circumstanțe potențial periculoase), dar și momente de cicălire sufocantă și de ironii greu de dus de un suflet atât de mic.
În ciuda tratamentului primit, copilul a rămas ”lipit” de protectorul lui și a acceptat să fie manipulat în orice mod, doar să nu fie lăsat singur.
Și am putut să văd cum face acest lucru o femeie, cum interacționează cu copilul, cum repetă și ea unele greșeli (momente de neglijență alternativ cu momente de răsfăț, pentru copil).
Este evident cum toți adulții fac erori în comportamentul lor față de copii.
Dar în același timp, este evident cum predomină, la cei mai mulți dintre ei, iubirea și dorința de ocrotire.
Și este evident cum folosesc proceduri diferite și modalități opuse de a gestiona micile crize ce apar zilnic, atunci când ai grijă de copii.
Femeile discută, iar bărbații acționează.

Mi-a fost mai clar ca niciodată această diferență și mi-am propus să o punctez, pentru a-mi verifica și valida eu însămi această constatare.
Trecem printr-o perioadă energetică puternică, în care ne îndreptăm spre intensa Lună Plină în Capricorn de pe 9 iulie.
În această perioadă, toți cei care simt energiile sunt impulsionați să acționeze, să facă ceva, să realizeze activități practice.
Este o perioadă foarte ”masculină” ca și energie – mult diferită de prima parte a anului, primele 5 luni, în care ne-am aflat cu toții într-o energie oarecum ”feminină” (am vorbit multe și am făcut puține).
Dacă vă simțiți acordați la energia acestei perioade și vă simțiți îmboldiți să acționați, să schimbați ceva în viețile voastre (serviciul, locuința, mobila, garderoba, orice altceva) faceți-o.
Universul susține pe cei dinamici, pentru că mișcarea și schimbarea vor fi caracteristicile perioadei ce urmează.
Masculinul înseamnă eficiență, structurare, echilibru și mai ales, delimitare. Bărbații au nevoie să știe unde să înceapă, undă să termine, cât timp au la dispoziție și ce resurse au.
Este exact ce veți simți această perioadă, cu toții.

Nevoia de limite clare, de evaluare a resurselor disponibile, dar mai ales, nevoia de acțiune.
Dacă ați înțeles diferența dintre masculin și feminin, puteți să fiți atenți și să percepeți clar ce se întâmplă în jur, toate aceste zile.
Va fi foarte interesant de urmărit. Și mai ales, de trăit.

Vă doresc tuturor zile cât mai eficiente și o minte cât mai clară,

Cu iubire,

Sorina

http://www.centrulnatura.ro/femeile-vorbesc-si-barbatii-solutioneaza/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii