Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:12 28 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Rețetă indiană raw-vegană. Chutney de mango, perfect pentru o zi toridă de vară

ro

02 Aug, 2021 00:00 1696 Marime text

    
 

  • Mango face parte din categoria drupelor (fructe cu mezocarp cărnos și endocarp alcătuit dintr-un singur sâmbure) și aparține familiei Anacadriaceae, ordinul Sapindales.
  • Coaja si semințele de mango fierte sunt deseori folosite și în medicina trandițională hindusă, cu efect anti-diuretic. 
Supranumit regele fructelor, mango (din portughezul “māṅṅa”) se găsește în lume în peste o mie de soiuri delicioase, fiind ingredientul principal al multor sucuri și preparate exotice. El este un fruct oval de culori variate, de la galben până la nuanțe roșiatice și verzui, cu o aromă unică și o deosebită importanță din punct de vedere nutritiv și simbolic.
 
Mango face parte din categoria drupelor (fructe cu mezocarp cărnos și endocarp alcătuit dintr-un singur sâmbure) și aparține familiei Anacadriaceae, ordinul Sapindales.
 
 Copacii sunt maiestuoși, ajungând până la peste 30m în înălțime și 6m în circumferință, cu frunze roșiatice care la maturitate devin verzi, fiind cei mai mari pomi fructiferi din lume. Aceștia sunt, de asemenea, longevivi, întrucât chiar și după 300 de ani ei pot să mai rodească, dând fructe dulci când sunt recoltate vara. Cu un mezocarp variabil în funcție de formă, culoare și fibră, un exocarp gros și un endocarp ce adăpostește o sămânță, fructul copt pe deplin capătă o consistență suculentă și o culoare portocalie, pe când cel în stadiu incipient este foare tare, de un galben deschis.
 
Mangifera Indica, sub denumirea lui științifică, își are originile în India și Pakistan și este cultivat în special în subcontinentul indian, în cele două Americi, Australia, Africa de Sud și Centrală.
 
 În general, în zonele cu climat tropical și subtropical; în Europa, acesta se găsește în Spania și în Insulele Canare. În ceea ce privește condițiile de creștere, este necesar un sol bine irigat, cu un pH între 5.5-7.5, temperaturi ponderate, cuprinse între 27 și 36 grade Celsius, umiditate relativă și vânturi slabe. Recoltarea se face după aproximativ 3-6 luni de la înflorirea fructelor crescute pe coastă (cele crescute în sere ajung la maturitate mai repede).
 
Un mango bun este unul cu o consistență moale la atingere, rotund cu o codiță puternic parfumată. “Superfructul” are o varietate de utilizări medicale ce reies din compoziția sa chimică bogată. În primul rând, 100g au ca valoare energetică 250kJ (60kcal). Mango este abundent în vitamine precum vitamina A (7%), C (44%) si B6 (9%), care ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului, și enzime cu rol important in digestie, reducând aciditatea gastrică. Vitamina A este benefică sănătății oculare, 100g de mango reprezentând o pătrime din doza zilnică recomandată din această substanță organică.
 

Fructul poate fi folosit ca aliment, dar pulpa sa are de asemenea un important rol dermatologic. Măștile bogate în vitamine determină curățarea tenului și prevenirea eczemelor. Conținutul de fier (1%) este benefic anemicilor, cărora le este recomandat consumul de mango și a altor fructe cu această proprietate. Datorită alcalinității sale, el reglează nivelul de pH din organism, scade tensiunea (4% potasiu), îmbunătățește memoria (acidul glutamic) și este un bun remediu împotriva deshidratării.
 
Coaja si semințele de mango fierte sunt deseori folosite și în medicina trandițională hindusă, cu efect anti-diuretic. Compușii antioxidanți din coajă întăresc rezistența organismului împotriva diabetului și a diferitelor forme de cancer. Cu toate acestea, persoanele cu sensibilitate la latex trebuie să evite consumul de mango verde din cauza acidului anacardic. El mai conține în coajă substanțe chimice asemănătoare acelora din ierburi otrăvitoare (urusiol), care pot cauza reacții alergice puternice. Din frunzele de mango se extrage un pigment numit “galbenul Indian”.
 
Rețetă indiană raw-vegană

În final, vă voi expune o rețetă indiană raw-vegană, cu gust dulce-acrișor des întâlnită și în medicina alternativă ayurvedica – Chutney de mango.
 
Se ia un fruct de mango verde, necopt. După ce este spălat și decojit, se taie în bucăți și se pune în blender, unde este amestecat cu sare, zahăr, piper cayenne și nucă de cocos. Într-o cratiță se pune ulei la încălzit, semințe de muștar și chimion pentru aproximativ 10 secunde după ce uleiul este încins. Acesta se toarnă dupa răcire peste pasta făcută în blender și se servește împreună cu diferite preparate.
 
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro 

Ti-a placut articolul?

Comentarii