Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Plexul solar

ro

13 Mar, 2014 11:10 2369 Marime text
Centrul energetic al corpului – Soarele ”interior”.

Plexul solar se află la mijlocul corpului – corespunzând zonei diafragmului. Literatura ezoterică asociază pancreasul, ca organ, cu acest plex solar, dar paralela fizică a sa este mai degrabă diafragmul – o cupolă fibroasă situată între torace și abdomen, care se mișcă ritmic cu respirația, în sus și în jos, de circa 20.000 ori pe zi. Mișcarea sa ”ca de piston” deplasează toate organele (oferindu-le un ”masaj” continuu). Modul în care organele ”permit” să fie mișcate depinde de modalitatea în care sunt atașate de corp. Multe dintre organe sunt ”atașate” prin ligamente relativ flexibile (numite fascii viscerale), altele sunt atașate prin ligamente relativ mai stabil.
Realitatea corpului nostru este că nimic din corp nu este fixat, fără mișcare – deși există diferite nivele de rigiditate și flexibilitate.
Pentru fiecare organ, relația dintre mișcare și gradul de fixare determină propriile mișcări ritmice.

Plexul solar există și fizic, ca un ”ghem” de filete nervoase situat în profunzimea abdomenului, imediat sub diafragm.
Vom vedea cum energia Plexului Solar este influențată în principal de mișcările diafragmului – care la rândul său, sunt determinate de calitatea respirației.
De aceea, ”respirația conștientă” – sau ”conștientizarea respirației” – de fapt, simpla direcționare a atenției asupra procesului de respirație (care se petrece în majoritatea timpului automat) – este o condiție importantă pentru ”contactul cu Sine și cu Soarele ”interior”).
Nu este nevoie de exerciții complicate pentru acest lucru – este suficient următorul comportament:
zilnic, să facem câteva pauze scurte de 30-60 secunde și să realizăm un exercițiu simplu:
 să stăm pe scaun, simțind oasele șezutului (amândouă) și tălpile pe podea
 să îndreptăm spatele și coloana, ca și cum am purta o coroană pe cap
 să ne relaxăm mandibula și să ne plasăm vârful limbii pe planșeul gurii (partea de jos – pentru că de regulă, limba este tensionată, către partea de sus)
 să ne observăm respirația – să o lăsăm să curgă
 și timp de 30 de secunde să fim atenți complet doar pe aerul care intră și aerul care iese din corpul nostru.
Este nevoie doar de atât!
Cu acest exercițiu simplu, dar eficient – puteți pune bazele unei energii puternice a Plexului Solar.

După o perioadă puteți să vă concentrați și pe alte aspecte, încercând să vă răspundeți la unele întrebări:
 cât de multe informații/activități pot procesa odată? (câte pot face odată, fără să mă simt copleșit?)
 ce-mi face bine și ce nu-mi face bine?
 cum mă pot proteja mai bine?

Plexul Solar este locul în care ”EU”(cel din interior) se întâlnește cu ”TINE” (cel din exterior).
Aici ne punem întrebarea: ”Ce este al meu și ce este al tău?”
Plexul Solar este locul întrebărilor existențiale – cum îmi tratez corpul și energia lui, ce permit să mi se facă și ce-mi permit să-ți fac ție, și ce nu.
Sunt foarte puține persoane care au o energie puternică în mod natural, a Plexului Solar – mai ales dintre cei care vin regulat în contact cu alți oameni (profesori, oameni de afaceri, lideri de opinie, medici, juriști, avocați, notari, experți în vânzări etc). Majoritatea au dificultăți în menținerea ”hotarelor” și luarea deciziei ”ce am nevoie să iau la bord” și ce nu, având în același timp dificultăți de a se ”nutri energetic”.
Sindromul salvatorului – care dă ”o senzație de misiune înaltă”, ca și sindromul ”ajutorului” perpetuu dat celorlalți, precum și zelul misionarului sunt UMBRELE vizibile în lumina energiei strălucitoare a Plexului Solar – ce produc diferite grade de disconfort la nivelul Stomacului.
Lipsește și abilitatea Stomacului de a sorta (ce am nevoie, ce n-am nevoie) și este afectat întregul sistem imunitar (care are sarcina de a distinge între Sine – ce aparține corpului și ”corpii străini” care nu aparțin).

Dacă ne uităm cei din jur cu această înțelegere, vom vedea că sistemul imunitar și modalitatea în care oamenii se tratează pe ei înșiși este deficitară (și mal-funcțională).

Problemele emoționale sunt strâns legate de Stomac și Plexul Solar.
Dar și ”lucrul cu Sinele” și orice cale spirituală începe tot din acest centru energetic.
Plexul Solar – reprezintă CENTRUL și comandă întreaga energie a organismului.

Problemele multor oameni în prezent nu constau în deschidere sau în disponibilitatea la deschidere către noi dimensiuni – ci în inabilitatea lor de a face față la prea multele impresii și stimuli pe care le/îi primesc în același timp – nu pot digera tot ce primesc, dar în mod deosebit – nu reușesc să elimine, tot ce au digerat (nu se eliberează de reziduurile emoționale – le poartă cu ei continuu!).
De aceea există în prezent atât de multe probleme de sănătate, la atâtea nivele.

Oamenii se mențin într-o stare ”activată” (alertă) continuă, fără a putea să alterneze între stări diferite (activitate – relaxare).
Folosirea:
 respirației profunde
 a unei diete alcaline ușoare
 cultivarea abilității de a face distincție clară între starea de relaxare (meditație) și cea de mișcare (viața zilnică)
reprezintă condițiile pentru ”închiderea” și ”deschiderea” sursei de energie – cu realizarea de economii importante.
În acest fel, rămâne continuu energie disponibilă pentru procesul de dezvoltare, de creștere (și nu este cheltuită toată pentru digestie și apărare).

Plexul Solar este CENTRUL – și se ocupă de ”centrarea” întregii ființe. A fi ”centrat”, a alege ”calea de mijloc” înseamnă să înveți să folosești extremele și să le accepți în același timp.
Este mai ușor să-ți atingi scopurile când te afli într-o poziție de ”centru” – întrucât permite detașarea și evaluarea fiecărui pas.
Oamenii tind să considere măsurile extreme ca cele mai bune soluții pentru atingerea unui scop – dar consumul energetic al acestor acțiuni nu permite o vindecare adevărată, pentru că focalizarea este totdeauna ”în afara” noastră (chirurgii pot îndepărta organul – dar problemele comportamentului și emoțiilor noastre continuă!).
Pe o scală mai mare, Pământul este centrul vieților noastre și suntem sfătuiți să ne menținem conexiunea cu el. Plexul Solar ne conectează energetic cu Pământul, iar echivalentul fizic al acestei conexiuni este Stomacul (care primește ”roadele Pământului”).
Conexiunea dintre Stomac, centrul energetic și spiritualitate poate să nu fie imediat evidentă – dar vom vedea că Stomacul este deținătorul ”combustibilului” necesar corpului fizic pentru a atinge grade mai înalte de conștientizare. Credința că dezvoltarea spirituală implică ascetism, postire sau renunțare este adânc impregnată în subconștientele noastre – dar de multe ori, când nu înțelegem ceva, ”aruncăm copilul împreună cu apa din cadă”.
Alimentația (nutriția) ar trebui să fie o funcție care să NE DEA energie, nu SĂ NE IA din energie. Este preferabilă o dietă vie, ușoară, digerabilă, nutritivă – care să permită corpului fizic să susțină perioade lungi de meditație și trăiri spirituale. În același timp, actul mâncării ar trebui să reprezinte și o formă de onorare a Mamei Pământ, cea care ne dă toate roadele sale.
Avem nevoie de ”energie” – de ”căldură interioară” – și Soarele nostru interior o produce continuu, atunci când ne tratăm corpul fizic cu înțelegere, respect și compasiune (calitățile Plexului Solar).
Vă propunem un exercițiu minunat de echilibrare a Plexului Solar – ce poate fi realizat cât de des simțiți nevoia să ”vă centrați”. Acest exercițiu ajută la întărirea Stomacului, la menținerea ”hotarelor” în relațiile cu ceilalți și la starea generală de sănătate.

Pasul 1 – Stați cu spatele drept pe un scaun, mișcați-vă ușor bazinul, să simțiți bine oasele șezutului, relaxați mandibula și așezați limba pe podeaua limbii (în partea de jos) – lăsând respirația să curgă ușor, aerul să intre și să iasă. Această postură poartă mesajul ”EU SUNT” (amintiți-vă de ”IO, ȘTEFAN VOIEVOD” și închipuiți-vă cu o coroană pe cap).

Pasul 2 – Puneți-vă mâinile pe Plexul solar (pe stomac) – închideți ochii dacă doriți. Vizualizați un fel de comutator ”DESCHIS” (ca cel al unei lămpi sau ca cel de la lumină) – și veți ști că atunci când îl puneți pe poziția ”DESCHIS” întregul corp energetic este activat și pregătit pentru munca energetică în plan subtil.

Pasul 3 – După ce ați dat comanda ”DESCHIS” propriului comutator – vizualizați sau simțiți o floare frumoasă acolo unde au fost mâinile dv (pe care le lăsați relaxate pe genunchi). Floarea reprezintă întregul corp energetic. Din acest moment, veți putea să simțiți/vedeți dacă sunteți centrați/împământați, verificând dacă viziunea florii este la ”locul ei”. Stați cât simțiți nevoia să percepeți floarea/senzațiile fizice/emoționale.

Pasul 4 – Lucrul cu ”energia” – pornind de la floare, duceți energia (raze luminoase) acolo unde are nevoie corpul vostru, către organele sau regiunile care simțiți că au nevoie de ajutor. Faceți acest lucru cât simțiți că aveți nevoie.
Plexul Solar este centrul vostru de control energetic, care are grijă ca tot ceea ce faceți să vă fie benefic. Vă protejează întregul corp energetic pentru că el guvernează 12 perechi de meridiane pereche și alte 8 meridiane nepereche prin care se scurge forța vieții Qi. Dacă energia voastră este activată și sunteți ”împământat” prin Plexul Solar, sunteți ”pe mâini bune”. Pentru că nu putem vedea sau controla câmpul nostru energetic, avem nevoie de ceva care să ne spune în ce condiție este. Plexul Solar joacă acest rol – dar pentru că nici pe el nu-l putem vedea, ”creeăm” o floare ca o reprezentare concretă a sa.

Pasul 5 – la finalul lucrului ”energetic” – puneți-vă iar mâinile pe stomac, relaxați-vă mandibula și limba și amintiți-vă imaginea florii. Observați cum arată. Scopul este ca floarea să arate la fel – înainte și după lucrul enegetic – ceea ce înseamnă că nu ați consumat nici un pic din energia dv – ci v-ați ”conectat” și ați folosit energia Pământului (la care ”v-ați conectat” prin intermediul Plexului Solar). La început, se pot întâmpla tot felul de lucruri cu floarea – să dispară, să arate diferit, să pară ofilită. Nu contează ce se întâmplă – fiecare schimbare vă spune că la un anumit moment v-ați folosit din propria forță (energie) vitală și v-ați epuizat sistemul. Nu este o problemă dacă se întâmplă acest lucru – intenționați să re-aduceți în echilibrul corpul de energie și să vă ”reîncărcați bateria”. Este important, în același timp, să aveți încredere în percepțiile și viziunile dv. (pentru organism, imaginația și ”realitatea„ sunt același lucru!).

Pasul 6 – Menținând mâinile pe plexul solar, cu mandibula relaxată și limba în jos, lăsați respirația să se desfășoare natural. Amintiți-vă floarea: cum arăta? Ce simțiți? Cum activați imaginea inițială a florii și modul în care simțeați – meridianele întregului corp sunt activate și energia curge în mod fluid. Mintea conștientă este autoritatea care controlează totul – de aceea avem nevoie să ne reîncărcăm mental corpul energetic. Dar pentru acest lucru, avem nevoie de un ”vehicul mental” – precum floarea Plexului Solar, utilizată și pentru ”citirea” stării energetice a corpului de energie în orice moment.

Pasul 7 – Vizualizați comutatorul pe poziția ”ÎNCHIS” (faceți orice simțiți că trebuie ca acesta să se închidă, imaginați-vă orice fel de postură a sa) – și lumina care se stinge – totul este tăcut și liniștit. Spuneți-vă mental: ”Sunt 100% aici și acum”.

”Închiderea” și ”deschiderea” comutatorului este cel mai bun exercițiu pentru protecția nivelului de energie al persoanei – și funcționarea în modalitate ”economică” a bateriei interioare.
Oamenii care au permanent comutatorul ”deschis” se află continuu în stare de recepție.
Ei nu sunt doar uimiți de ceea ce văd, aud și simt în mod constant, ci permit în același timp sistemului lor nervos să sufere considerabil ca urmare a suprasarcinii continue (mă mai întrebați de ce majoritatea oamenilor au suprarenalele epuizate?)
Dorința de ”deschidere” nu trebuie confundată cu a fi continuu ”deschis”.

Exercițiul activării Plexului Solar este foarte util pentru situații în care avem nevoie de mai multă energie ca de obice – de exemplu, dacă predăm, facem consiliere, interacționăm cu oamenii sau facem ceva creativ. Folosind acest exercițiu, putem să creștem energetic treptat, ca un bambus puternic, care își fragmentează creșterea de la nod la nod, cu fiecare creștere devenind mai puternic și mai rezistent.
Creșterea spirituală trebuie să fie realizată în siguranță și cu precauție, la fiecare pas – chiar și cel mai mic exercițiu energetic putând-o sprijini.

Sursa materialului – Rosina Sonnenschmidt – The Digestive Organs, Pathway to the Centre, with homeopathy, naturopathy and exercise, Narayana Publishers, 2010

Sursa: http://www.centrulnatura.ro/plexul-solar-nou/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii