Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Homeopatia este cea mai buna metoda de preventie

ro

10 May, 2014 09:58 3091 Marime text
Dorothy Shepard, homeopat american din anii ‘50
Tradus de Bianca Tăzlăoanu

PREVENŢIA pluteşte în aer; apar clinici de nutriţie; lapte şi hrană suplimentară sunt date gratuit sau aproape pe nimic viitoarelor mămici; sfaturi gratuite privind toate tipurile de subiecte de sănătate sunt transmise radio: dar ca întotdeauna, cel mai sigur şi inofensiv mod de prevenţie este ignorat: Homeopatia. Poate fi un subiect controversat, dar eu ştiu aceasta: că împreună cu vegetale gătite simplu şi tradiţional; câteva alimente crude zilnic, precum salatele care sunt întotdeauna disponibile într-o formă sau alta tot anul; şi fructe, pâine integrală şi numai o porţie mică de carne şi peşte – tratamentul homeopat va preveni multe boli care apar la bătrâneţe sau chiar mai devreme – adică pe la patruzeci sau cincizeci de ani. Uitându-ne înapoi de-a lungul decadelor pot să-mi reamintesc câteva cazuri de oameni cu care am menţinut contactul timp de optsprezece – douăzeci de ani, urmărindu-le istoriile medicale:

Cazul nr.1 este membră a unei familii compuse din patru fete şi doi băieţi; ea este cea mai mare şi a urmat tratament homeopat timp de aproape optsprezece ani, cu numai o mică pauză. Doamna a avut lumbago şi sciatică, care atunci când au fost tratate alopat, au invalidat-o pentru mai bine de două săptămâni; următoarea criză de reumatism pe care a avut-o a fost tratată „ştiinţific” conform principiilor homeopate cu Rhus. Tox. şi Bryonia şi a deranjat-o numai două sau trei zile. O dietă fără carne timp de o lună a împiedicat o repetare.
Răcelile serioase şi broşita gripală au fost alte necazuri, întotdeauna apărând la început de ianuarie şi tinând-o în casă timp de vreo două săptămâni sau cam aşa ceva, apoi lăsând-o cu o tuse de câteva săptămâni cu suferinţă şi durere continuă la baza dreaptă a plămânilor, până când Carbo vegetabilis sau Bryonia sau Ipeccuanha în doze repetate au îndepărtat rapid gripa şi chiar au preveni răspândirea la plămâni. Kali carb., drept remediu constituţional, dat la sfârşitul atacului gripal – a curăţat pneumonia nedizolvată de pe partea dreaptă într-un timp remarcabil de scurt.
Dar cel mai mare motiv de îngrijorare în viaţa zilnică a acestei doamne era suferinţa menstruală, menstrele abundente, durerea şi oboseala excesivă şi epuizarea din această perioadă. Ea a primit diverse remedii, Ipecac. şi Sepia cel mai des, de câte ori era necesar. Timp de un an întreg ea a fost văzută zilnic după un accident la glezna dreaptă, o luxaţie foarte serioasă a ligamentelor gleznei şi încheieturii gleznei, ceea ce a scos organele locomotorii din funcţiune timp de multe săptămâni: muşchii labei şi piciorului şi şoldurile au fost paralizate şi multe luni ea a şchiopătat. Totuşi, Arnica urmată de Rhus.tox., Ruta şi mai târziu Calc. Carb., toate în doze repetate împreună cu masajul regulat, manipulări/manevre şi lumină radiantă, precum şi reeducarea muşchilor au rezolvat problema ligamentelor rupte şi a muşchilor întinşi; şi acum există o încheietură perfectă, fără şchiopătare; niciun reumatism recurent nu-i aminteşte de vechiul accident. Homeopatia şi terapia fizică au îndepărtat toate urmările negative. Acum ea a trecut prin menopauză uşor şi confortabil, fără nicio supărare – în fapt ea nu a avut niciun necaz. Se simte mai bine decât s-a simţit ani de zile şi poate face faţă unei zile grele de muncă. De-abia dacă are păr alb şi arată mai tânără cu ani de zile decât vârsta ei. Mama ei mărturiseşte că este surprinsă de cât de bine arată şi că ea însăşi la acea vârstă suferea mereu şi era întotdeauna bolnăvicioasă.
Acum partea interesantă este să comparăm sănătatea acestei doamne cu aceea a celor trei surori ale ei. Ele toate au avut probleme cu ciclul lor; flux abundent, dureri etc. O soră a făcut un chist ovarian şi a avut toate organele reproductive îndepărtate chirurgical; cealaltă soră a avut fibrom, consecinţa fiind o mare bucată din uter – şi restul – tăiate. Cea mai tânără acum merge pe acelaşi drum, tocmai a făcut o biopsie pentru o tumoare uterină îndoielnică. Este o coincidenţă că singura care a urmat tratament homeopat a scăpat de operaţiile pe care le-au avut surorile ei ? Ea însăşi ştie şi este recunoscătoare cui se cuvine: Homeopatiei, fiind conştientă că a scăpat de toate necazurile şi durerile şi mai rău, de consecinţele unei operaţii.
Dacă acesta ar fi singurul caz, aş putea spune, a fost o coincidenţă: dar eu aud iarăşi şi iarăşi şi citesc despre cum doctorii homeopaţi şi-au salvat pacienţii de masa de operaţie; şi în timp ce făceau astfel, au împiedicat invaliditatea cronică şi au transformat pacienţii în indivizi mai puternici şi mai sănătoşi: bineînţeles că aceasta este adevărata prevenţie!
Doamna despre care tocmai am vorbit, a urmat timp de ani de zile dieta descrisă anterior, a mâncat din belşug vegetale verzi, a băut sucuri de fructe şi legume, porţii de salate şi fructe zilnic, şi prin urmare se bucură de o sănătate excelentă, fiind cea mai bună reclamă pentru Homeopatie şi dieta corespunzătoare.

Pacienta nr.2 a fost o femeie mai tânără , care s-a „convertit” la început fără să ştie, până când a experimentat binefacerile Homeopatiei şi a devenit o adeptă. Era o doamnă subţire şi delicată şi întotdeauna suferea de răceli şi guturai, care evoluau rapid spre gripă. În fapt, era o persoană care întotdeauna are la îndemână un termometru; era pentru ea o necesitate tot atât de mare precum puful de pudră pentru nasul lucitor. Mai înainte, insistase să i se facă o serie de vaccinuri anti-răceală care aparent pentru un anotimp sau două au prevenit aceste răceli severe; dar când ea a fost tratată serios şi a urmat tratament regulat cu granulele homeopate, puţină îndoială a rămas în mintea ei că Homeopatia a acţionat cu mai mare siguranţă decât vechea cale de tratament. În fapt, ea se aştepta să se facă bine în douăzeci şi patru sau cel puţin patruzeci şi opt de ore şi de obicei aşa şi se întâmpla. Singura dată când a fost bolnavă timp de trei săptămâni a fost când , în timpul vacanţei, a avut un episod de oreion cu temperatură de 39 grade mai multe zile, şi a fost ţinută strict la pat şi pusă să transpire şi să se „purifice” de către un medic generalist. Spre neplăcerea sa, familia nu a vrut să audă de altceva exceptând tratamentul doctorului local, întrucât a preferat medicamentele patentate în locul Homeopatiei. Rezultatul a fost că ea s-a întors în oraş cu totul slăbită şi suferind de o depresie extremă şi colită cu mucus timp de luni de zile: această depresie este o sechelă obişnuită a oreionului, nu ştiu dacă datorită tratamentului sau oreionului însuşi. Tot ceea ce ştiu este că tratamentul homeopat pentru oreion nu produce această depresie. Doar ce am avut experienţa unei epidemii minore de oreion şi niciunul din copii nu au avut forme grave, ei au fost toţi bine în mai puţin de o săptămână. Poate întreaga poveste va fi spusă altă dată, sper.

Doamnei nr.2 rămasă cu colită şi depresie după incidentul cu oreion, i s-au luat probe de excreţii şi găsindu-se Bacillus Morgan, s-a făcut un preparat homeopat din el în diluţiile 30 şi 200, şi după o serie cu acest remediu urmat de Pulsatilla 30 şi 200, ea şi-a revenit complet după trei luni atât din colită cât şi din depresie. Însănătoşirea ei nu a fost tocmai ajutată favorabil de poveştile înfiorătoare ale tuturor cunoştinţelor ei despre diversele cazuri de colită pe care le ştiau ei, care fuseseră bolnavi ani de zile, unii cinci sau zece, alţii optsprezece ani, fără nicio perspectivă de vindecare. Totuşi Homeopatia a reuşit din nou şi în trei luni ea era vindecată de colita ei. O altă piatră de încercare a acestei doamne era ciclul lunar; dismenoreea, greaţa, voma şi colapsul erau întotdeauna foarte epuizante în fiecare lună. A fost nevoie de remedii diverse, Colocynthis, Nux vomica şi Ipecac. au fost de mare ajutor în diverse momente: în fapt, Ipecacuanha a fost mereu la îndemână, până când tratamentul constituţional cu Pulsatilla, Calcarea şi Lycopodium au produs cicluri uşoare şi fără dureri – o mare uşurare pentru o femeie care trebuia să-şi câştige existenţa. Ea a evoluat fizic şi mental în ultimii cincisprezece ani, de când a aflat de acest tratament de prevenire a bolii, şi a luat peste 14 kg în greutate, fiind la maximul formei ei; nu mai era mereu obosită, bolnavă şi epuizată, plângându-se şi suferind întotdeauna.

Pacienta nr.3 are un istoric de „numai” unsprezece ani cu tratament homeopatic, începutul fiind în timpul unui episod de rubeolă care a durat numai câteva zile; ea s-a întors la lucru în zece zile, după doze repetate de Pulsatilla şi Sulphur: o adevărată performanţă; ştiu că pe timpul Primului Război Mondial sute de femei din birourile guvernamentale au făcut rubeolă, şi câteva au fost bolnave, câteodată timp de săptămâni; şi unele chiar au murit. Rubeola nu-i o glumă la un adult şi îl poate afecta foarte serios. După aceea am aflat că această doamnă era o persoană foarte reumatică, întotdeauna supusă reumatismului în membre şi faringitelor streptococice, care apăreau după vreme umedă; s-a prescris Rhus.tox.6 din cauza acestei baze reumatice, şi a acţionat mai bine decât a crezut ea posibil. Aceste faringo-amigdalite obişnuiau să facă fiecare iarnă un moment foarte neplăcut, un anotimp de temut; într-o iarnă chiar a stat la pat pentru o perioadă foarte lungă şi departe de serviciul ei pentru multe zile.

După ce lua Rhus tox. Faringo-amigdalitele obişnuiau să dispară rapid; astfel încât ea a căpătat obiceiul să aibă o rezervă de Rhus tox. acasă şi să ia o doză sau două la primul semn prevestitor, cu rezultate foarte bune. A remarcat nu de mult că nu a mai petrecut o zi la pat de mai bine de unsprezece ani şi nu a lipsit niciodată de la serviciu tot acel timp! Ea a avut şi o altă infecţie în gât, cu câteva veri în urmă, diferită de suferinţa ei obişnuită. A fost o stare septică, cu amigdalele inflamate, de culoare roşu închis şi uriaşe, fără nicio durere, chiar dacă erau atât de inflamate. Baptisia a părut să ajute la început, dar numai după ce am descoperit marea sensibilitate la atingerea pe exterior, frica de a fi atinsă, agravarea la băut cald şi la mişcarea capului, am recunoscut Belladonna; două sau trei doze au curăţat rapid inflamaţia gâtului. Remediul său constituţional era Silicea şi ea a răspuns foarte frumos la el. Chiar de când era copil şi până azi, avea tendinţă să alunece şi să cadă jos; corpul ei purta multe semne ale acestor experienţe umilitoare, în special bieţii ei genunchi erau întotdeauna juliţi. Simţea frigul foarte tare şi ura iernile, întrucât ele o făceau să se simtă atât de rău, iar psihologic era neîncrezătoare, într-un fel lipsindu-i încrederea, se ţinea în umbră, îi era teamă să se aprecieze. Toate acestea indicau Silicea, şi Silicea în doze ocazionale a ajutat-o cu totul, chiar pentru firea ei!

Iarna trecută, după mult stres şi epuizare domestică, a făcut o urticarie difuză, pe tot corpul ceea ce era foarte iritant, mai rău după baie; de asemenea continua să se plângă câ îi este atât de frig în interior, chiar în oase, tot „ interiorul” ei îl simţea rece ca gheaţa. I-am dat Sulphur 1m, în principal pe baza simptomelor; urticaria agravată de baie; şi erupţia de pe piele s-a dus şi de asemenea spre marea mea surpriză, această senzaţie de rece ca gheaţa. Căutând Sulphur în repertoriul Kent, am văzut Sulphur la rubrica, „ senzaţie de rece ca gheaţa în oase şi părţile interne”, şi m-am gândit întotdeauna la Sulphur ca la un remediu fierbinte, un remediu simţind căldura exagerat. Într-adevăr Sulphur este un remediu variat, şi nu mă pot descurca fără el.
Această prietenă a mea, când a venit toamna următoare, a început să se plângă din nou de frig, cât de îngrozitor de frig era, cu mult înainte să fie necesar, m-am gândit. Totuşi, i-am promis un remediu care să o încălzească, şi ea a primit Silica xm. Potenţele mari nu acţionează, spun unii oameni; dar credeţi sau nu, o scurtă perioadă de vreme cu adevărat rece, cu îngheţ la sol şi vânt rece din nord a venit în douăzeci şi patru de ore de când i se dăduse această doză de Silica xm; şi am întrebat-o temător: ”Ce zici de vremea asta rece?”- Spre surpriza mea, ea a răspuns că nu a simţit-o de loc, chiar dacă fusese pe afară făcând vizite toată ziua ! Poate fi sugestionare, dar răspunsul favorabil la sugestie apărut de când i s-a dat Silica!.Dar ea este o persoană raţională, cu propria judecată. Aşa că vedeţi, remediul homeopatic potrivit încălzeşte o persoană, acţionând asupra mecanismului de regularizare a căldurii din organism. Printre alte lucruri el acţionează asupra caracterului şi îl schimbă; îl modifică astfel încât după câteva luni cu greu ai putea să-l mai recunoşti drept acelaşi individ.
Tema mea era prevenţia bolii prin mijloace homeopate. Ei bine, reumatismul acestei doamne s-a dus; faringitele ei sunt de domeniul trecutului; lumbago-ul şi reumatismul picioarului, precum şi muşchii umărului nu o mai dor acum; astfel Homeopatia a prevenit ca reumatismul să devină cronic, a prevenit îmbolnăvirea inimii, care urmează atât de des după reumatism. Nu e aceasta suficient să arate că remediile date conform regulii „ similarul vindecă similarul”- acţionează ca mijloace preventive ale bolii?
O altă acţiune interesantă a remediului Silicea în acest anume caz a fost acţiunea sa asupra glandelor sudoripare. Transpiraţia la subraţ era profuză, foarte puternică şi neplăcută tot anul, chiar şi iarna. S-au dat diverse remedii pentru a preveni acest miros al corpului, cu foarte puţin efect; dar Silicea a îndepărtat şi acest simptom neplăcut, în modul corect homeopat, vindecând din interior, nu eliminându-l şi închizând porii pielii cu aplicaţii locale. Acum Silicea nu este întotdeauna remediul pentru a îndepărta mirosul corpului: poate fi oricare alt remediu. Trebuie să ţineţi minte că Homeopatia individualizează; fiecare persoană trebuie luată ca un întreg unic şi studiată corespunzător; şi mirosul organismului este numai un simptom comun şi nu unul foarte important – exceptând pentru pacient – din punctul de vedere al celui ce prescrie. Astfel mirosul corpului poate fi îndepărtat de orice remediu care acoperă simptomele importante ale acelui anume pacient. Şi aici vine geniul celui care prescrie, să descopere aceste simptome principale. Acoperind cu remediul homeopatic bine ales aceste simptome cu remediul – poţi şi faci adevărată muncă de prevenţie; ai posibilitatea să previi boli interne serioase. Poţi preveni boli de inimă, tuberculoză etc., ba chiar şi cancerul poate fi prevenit în momentele de început.
traducere Bianca Tăzlăoanu

http://www.centrulnatura.ro/homeopatia-este-cea-mai-buna-metoda-de-preventie/

Din aceeași categorie Despre substanțe chimice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii