Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul PSD Ion Vargau, marginalizat politic

ro

28 Mar, 2005 00:00 2208 Marime text

Eventualele alegeri anticipate nu-l vor mai gasi pe liste

Numirea lui Vargau ca prefect de Tulcea in 2001 a surprins si a deranjat pe multi fruntasi ai partidului de la acea vreme * Acestuia i se reprosa atat lipsa de experienta manageriala, cat si faptul ca era doar de cateva luni membru al PSD

Apele din interiorul PSD par a se limpezi. Conferinta municipala de alegeri a fost un prim semnal ca "greii" partidului, repliati in jurul fostului presedinte Trifon Belacurencu, revin in forta la conducerea filialei. Alegerea lui Ion Vargau in functia de presedinte al organizatiei municipale nu vine, in primul rand, ca o recunoastere a calitatilor lui de lider ci, dimpotriva, este o frana in calea ascensiunii politice pe care senatorul incepuse sa si-o construiasca.Presedintele Trifon Belacurencu a condus cu mana de fier filiala locala, controland totul politic si administrativ (in calitate de presedinte al Consiliului Judetean). Vargau nu si-a putut impune niciodata punctul de vedere si n-a fost lasat sa intervina nici macar in situatii care tineau de apanajul functiei lui. Un exemplu graitor in acest sens este pastrarea pe functie a inspectorului general Elena Calina, a carei atitudine manageriala a daunat grav imaginii partidului si a contribuit decisiv la pierderea voturilor care ar mai fi putut veni din partea corpului didactic.Dupa pierderea rasunatoare a alegerilor din vara trecuta, Trifon Belacurencu a fost nevoit sa demisioneze la sugestia cu valoare de ordin a lui Octav Cozmanca. Acela a fost momentul in care Vargau a fost numit presedinte interimar al partidului, secondat la municipiu de subprefectul Vladimir Manastireanu. Dupa ce au fost alesi parlamentari, cei doi insa au scapat din vedere ca urmeaza alegeri in filiala. In urma cu doua luni, ei erau siguri ca vor deveni presedinti cu acte in regula la cele doua organizatii si s-au concentrat mai mult pe noile lor demnitati. Buna lor credinta, dar si imaturitatea politica insa i-a costat: Belacurencu, abil constructor de situatii in favoarea lui, a lucrat in toata aceasta perioada pentru revenirea in fruntea partidului. Pentru a se asigura ca Vargau nu-i mai sta in cale, i-a plasat, aparent democratic, functia de presedinte la municipiu. Alegerile de la filiala judeteana devin astfel o formalitate, Belacurencu va redeveni seful organizatiei, pozitie din care va controla, din nou, tot ce misca in PSD Tulcea. Palida incercare de a face ordine printre interese si clientele a fost scump platita.Ascensiunea politica a senatorului se opreste, deocamdata, aici. Aparent multumit, Vargau declara, avantat ca de obicei, ca singura lui dorinta este "sa ne apucam de treaba". Este clar insa ca eventualele alegeri anticipate nu-l vor mai gasi pe liste, asa ca tot ce-i mai ramane de facut este sa spere la o candidatura la functia de primar al municipiului in 2008.

Strategia politica a senatorului s-a dovedit paguboasa

La usa cabinetului sau se inghesuie la audiente, in fiecare vineri, zeci de oameni care cer cate ceva. Stilul lui usor populist ii asigura, inca, o oarecare notorietate locala. Aceasta stare de lucruri insa nu va continua multa vreme, pentru ca fara putere politica nu poate pune in miscare mecanismele. Activitatea lui de parlamentar se va alinia, firesc, hotararilor grupului din care face parte, iar initiativele sale personale vor fi si mai greu de impus acum, cand a redevenit numarul doi in partid. Cand electoratul care l-a votat ii va cere socoteala pentru promisiunile neindeplinite, Vargau va ridica din umeri, asa cum a facut-o in cei patru ani in care a stat in umbra administrativa a lui Belacurencu. I-au fost luate parghiile, dar ramane premiant la specialitatea lui favorita : disciplina de partid.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii