Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatii social-democrati au incercat marea cu degetul

ro

25 Apr, 2005 00:00 984 Marime text

S-au desfiintat cotetele sezoniere ridicate in epoca PSD

Decizia Guvernului de reziliere a contractelor de concesiune a plajelor a fost amplu criticata de mai multi agenti economici din turism # Agentii economici detinatori de beach-baruri au dat in judecata Ministerul Mediului si Directia Apele Romane "Dobrogea Litoral" #Acestia au semnat un protest comun si l-au inmanat parlamentarilor constanteni * Cu exceptia deputatilor PSD, nici un alt parlamentar nu s-a raliat demersului detinatorilor de baruri * Deputatul Eduard Martin s-a simtit cel mai lezat de noua strategie de gospodarire a plajelor * Motivul, SC Polaris M Holding SA, care are incheiate contracte de salubrizare cu toti agentii economici din statiunea Mamaia, este si firma care ridica gunoiul de la detinatorii de beach-baruri * Deputatul Eduard Martin este de parere ca ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ar trebui sa-si revizuiasca pozitia fata de proprietarii barurilor de pe litoral si sustine ca aceasta este cel mai incompetent ministru. Agentii economici de pe litoral sustin ca au fost obligati sa incheie contracte de salubrizare cu firma familiei Martin care detine monopolul in zona, Polaris * Chiar daca Primaria si CL Constanta nu au emis autorizatii de demolare in timp util, in prezent 70% din plajele de pe litoral au fost curatate de stabilimentele sezoniere * Alexandru Mazare a preferat sa-si ostoiasca supararea pe o plaja cu beach-baruri din indepartatul Egipt

Ministerul Mediului a decis la sfarsitul lunii martie rezilierea contractelor de concesionare a plajelor incheiate intre agentii economici si Directia Apelor Romane.Decizia ministrului Guvernului Tariceanu a fost amplu criticata atat de tour-operatorul TUI, de mai multi agenti economici din turism si mai ales de deputatii opozitiei majoritare. La toate aceste acuzatii, prefectul judetului, Danut Culetu a raspuns cu promptitudine, afirmand ca hotararea vine sa sprijine implementarea unui management unitar in domeniul plajelor prin infiintarea unei societati comerciale, in cadrul careia DADL sa fie unic actionar.Agentii economici detinatori de baruri pe plaja, majoritatea dintre ei apropiati ai fostului partid de guvernamant, ai caror reprezentanti au condus atat primaria cat si DADL, au amenintat Ministerul Mediului cu procese si mitinguri de protest. Ei au semnat un protest comun pe care l-au inmanat tuturor parlamentarilor constanteni. In final, petitia nu a ajuns decat la cei trei deputati PSD de Constanta, singurii sustinatori ai posesorilor de cotete sezoniere, asa cum le-a catalogat presedintele Agentiei Nationale de Turism, Marius Sorin Crivtonencu.Majoritatea parlamentarilor s-au aratat surprinsi de afirmatiile proprietarilor de baruri si au declarat ca nu li s-a cerut sprijinul asa cum s-a afirmat in diverse publicatii locale. Atat parlamentarii Aliantei Dreptate si Adevar cat si cei ai PRM si PUR au caracterizat masura luata de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, drept corecta si verosimila. Parlamentarii sunt de parere ca prin aceasta decizie va fi reglementata situatia plajei si a adevaratilor investitori.

Deputatul Martin apara afacerea familiei

Doar reprezentantii PSD au solidarizat cu firmele detinatoare de contracte de concesiune ale unor loturi de plaja. Motivul: unii dintre patroni au legaturi cu membri marcanti din cadrul PSD local, in timp ce unii parlamentari au de aparat interesele si afacerile familiilor lor. Familia Martin este cea care detine monopolul nu numai in municipiul Constanta, ci si in statiunea Mamaia. SC Polaris M Holding SRL se ocupa astfel si cu ridicarea gunoiului agentilor economici afectati de decizia Ministerului Mediului. Din acest motiv, foarte revoltat, deputatul Eduard Martin, a explodat: "Sulfina Barbu ar trebui sa-si revizuiasca pozitia fata de proprietarii barurilor de pe litoral".

Demolarea beach-barurilor era obligatia primariei

Directia Apelor Dobrogea-Litoral a cerut municipalitatii interventia Primariei pentru demolarea barurilor de pe plaje, ca singura autoritate abilitata.Eschivandu-se, primarul Radu Mazare a raspuns ca in urmatoarea sedinta a Consiliului Local va propune rectificarea bugetului in vederea acestei actiuni.Chiar daca primarul a incercat taraganarea demolarii beach-barurilor pana la sfarsitul sezonul estival 2005, DADL a cerut proprietarilor ridicarea acestora pana la 23 aprilie. Agentii economici in cauza s-au conformat in marea lor majoritate, astfel ca la ora actuala plajele sunt descongestionate in proportie de 70% in toate statiunile de pe litoral.

Deputatul Mazare ataca ministerul

Interpelarea acestuia a fost adresata ministrului Mediului, Sulfina Barbu, si secretarului de stat, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, Sorin Crivtonencu, si se refera la decizia de denuntare unilaterala a contractelor de prestari servicii de gospodarirea apelor incheiat intre 198 de agenti economici privati si Administratia Nationala "Apele Romane" Dobrogea-Litoral, o decizie pe care deputatul si ceilalti doi colegi ai sai o considera nu numai abuziva, dar si aberanta prin efectele pe care le va produce, in prag de deschidere a noului sezon estival 2005. In cadrul interpelarii, Alexandru Mazare a recurs la un santaj emotional: "Ministerul Mediului i-a somat pe acesti agenti economici ca, pana la data de 23 aprilie 2005, sa demoleze toate constructiile tip beach-bar si terase amenajate pe plaja, obiective in care au fost investite eforturi umane si financiare de milioane de euro si care asigurau locuri de munca pentru circa 6000 de salariati sezonieri. Dincolo de faptul ca sunt afectati cei 198 de agenti economici, fara a li se da posibilitatea de a-si amortiza investitiile uriase pe care le-au facut, aceasta decizie va avea un efect dezastruos asupra imaginii litoralului romanesc". Deputatul a facut o scurta trecere in revista si a eforturilor facute de Primaria Constanta, sub bagheta fratelui sau, in privinta modernizarii statiunii Mamaia. Printre capodoperele amintite se numara: Aqua-Magic, serviciul salvamar, fantani arteziene, Telegondola, iluminat public. In acest context, deputatul apreciaza ca beach-barurile dau un plus de exotism celorlalte obiective, asa cum se intampla si in tarile vecine. Alexandru Mazare recunoaste printre altele ca agentii economici detinatori de baruri pe plaje au igienizat plajele si fara suportul DADL, insa cu sprijinul contra-cost al SC Polaris M Holding. "Dincolo de acest abuz, agentii economici nu numai ca si-au respectat obligatiile contractuale, dar au si preluat sarcinile de curatare a apei si igienizare a o plajelor(...)".Din pacate, deputatul nu a mai asteptat si raspunsul solicitat autoritatilor, pe care l-au asteptat cu sufletul la gura agentii economici din Constanta, ci a preferat sa -si ia un concediu binemeritat pe o plaja insorita din Egipt. Ca doar cei patru ani de Parlament.... sunt ca la fizica... facultativi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii