Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum sa ne ferim de gripa porcina

ro

03 Nov, 2009 15:37 1530 Marime text
Gripa porcină a fost privită, iniţial, cu mare scepticism de românii de rând, mai ales că există precedentul gripei aviare în cazul căreia au existat multe semne de întrebare.

Chiar dacă specialiştii au anunţat încă de la începutul anului că nu este de glumă cu virusul A/H1N1, a fost nevoie de cele două focare de infecţie din Iaşi şi Bucureşte, precum şi de situaţia din ce în ce mai gravă din alte ţări, pentru ca românii să accepte că situaţia este, dacă nu neapărat foarte gravă, atunci măcar destul de serioasă.

Totuşi, există mai multe reguli şi recomandări care, odată respectate, pot limita numărul de îmbolnăviri şi implicit răspândirea virusului A/H1N1.

În primul rând, trebuie obligatoriu menţinută o igienă adecvată. Mâinile şi faţa trebuie spălate cu săpun, îndeosebi înainte de masă şi după o plimbare în oraş, atât cu maşina proprie, dar mai ales cu mijloacele de transport în comun. Apoi, nasul şi gura trebuie să fie acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului, şi, cel mai important, aceasta nu trebuie împrumutată. Nici mâna nu trebuie dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată.

Şi plecările de acasă trebuie limitate cât mai mult posibil, mai ales în aglomerări mari de persoane. De aceea, indicat ar fi şi ca vacanţele sau călătoriile de afaceri în ţările care au probleme cu gripa porcină, să nu mai aibă loc. Ţările cu mari probleme sunt: Statele Unite ale Americii, Mexic, Canada, California, Spania, Ucraina, Bulgaria, însă numărul lor creşte de la zi la zi. Totuşi, dacă o călătorie nu poate fi amânată, se pot folosi măştile de protecţie, şi, pentru mai multă siguranţă, odată cu întoarcerea în ţară, efectuarea unui set de analize.
Chiar dacă specialiştii susţin că virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne, totuşi este bine de ştiut că o temperatură de peste 70 de grade Celsius de preparare a cărnii distruge virusurile şi bacteriile, aşa că nu este necesar eliminarea ei din meniul zilnic. În aceeaşi ordine de idei, fructele şi legumele trebuie spălate sub jet de apă rece, chiar dacă nici în acest caz nu s-a demonstrat că ar exista o legătură.

Ultima recomandare, şi ce-a mai importantă, este ca, la primele simptome asemănătoare gripe, bolnavii să fie izolaţi de restul familiei, să poarte măşti de protecţie şi să se prezinte imediat la medic.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel chiar a atras atenţia că persoanele care au fost diagnosticate cu gripă porcină şi nu s-au izolat la domiciliu pot fi pasibile chiar şi de închisoare de până la doi ani, considerându-se că au răspândit în mod voluntar virusul.

Şi familiile sau prietenii bolnavilor trebuie să fie atenţi cum interacţionează cu aceştia. Folosirea măştilor de protecţie este prima regulă pe care trebuie să o respecte, însă nu trebuie uitate nici regulile de igienă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii