Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:35 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Marinei Reprezentații de cinci stele ale navelor militare de pe Marea Neagră

ro

15 Aug, 2016 16:12 1961 Marime text
Cei peste 20.000 de spectatori care au urmărit azi, de pe faleza Comandamentului Flotei, dinamicul Exercițiu FNR 16, realizat cu ocazia Zilei Marinei, sub forma unui veritabil spectacol armat de sunet, culoare și lumină, au vizionat pentru prima dată un ingenios număr coregrafic, conceput prin manevre armonizate ale noilor remorchere, Vârtosul, Vânjosul și Voinicul, pe tema muzicală a Valsului nr. 2 de Dimitri Șostakovici, interpretată de Muzica Marinei Militare, informează Agerpres.

Manifestările de Ziua Marinei, realizate cu participarea a peste 20 nave și ambarcațiuni și aproximativ 3.000 de militari și civili, au început, conform programului, la ora 10.00, după ce președintele Klaus Iohannis a trecut în revistă Garda de Onoare, pe platoul Comandamentului Flotei. În timpul intonării Imnului național, a fost ridicat Drapelul național pe catargul de pe faleză și au fost trase 21 de salve tun în semn de salut solemn, iar militarii de la bordul navelor aflate în radă au arborat pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. 

Zeul Neptun, însoțit de alaiul său, a debarcat în Portul Tomis, pentru deschiderea festivităților, iar pe cer deasupra mării a fost prezentat, în premieră absolută, un spectacol diurn de efecte pirotehnice. Exercițiul demonstrativ dinamic FNR 16 a debutat cu lansarea și respingerea unui atac al aviației inamice, apoi operațiuni de căutare și atacul submarinului inamic, în timpul căreia a fost lansată o torpilă de exercițiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval a fost lansată o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului, urmând respingerea desantului maritim. Misiunea simulată antisubmarin a susținută și de o aeronavă americană specializată, de tip P-3 C Orion, sosită de la o bază aeriană din Italia, confrom Agerpres.

După-amiază, Sindicatul Liber al Navigatorilor în colaborare cu Primăria Constanța și Marina Militară a organizat jocuri și concursuri marinărești în Portul Tomis, seara fiind programate concerte în aer liber susținute de Muzica Militară a Forțelor Navale, spectacol de artificii și retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Vraja Mării — Cazino — Comandamentul Flotei — Piața Ovidiu — Miga — Prefectura Constanța, mai spune sursa menționată.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii