Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua focurilor de artificii. Ce coincidenţă sumbră. Unde şi de ce se sărbătoreşte azi

ro

05 Nov, 2015 03:46 2720 Marime text
Astăzi, 5 noiembrie, britanicii sărbătoresc Ziua focurilor de artificii sau complotul prafului de puşcă.

Asta, ca o sumbră coincidenţă tocmai în timp ce în România au loc proteste pornite de la focurile de artificii care au ucis, în club Colectiv, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, peste 30 de tineri, iar alţi peste 130 sunt internaţi în stare gravă în spitale.

Ce este cu sărbătoarea britanicilor
Complotul prafului de pușcă viza aruncarea în aer a clădirii Parlamentului din Londra, uciderea regelui Iacob I și a întregii aristocrații protestante, ceea ce până la urmă nu a reușit, potrivit wikipedia.
Catolicii din Anglia se simțeau frustrați din cauza intoleranței religioase pe care le-o arătau protestanții și, cu toate eforturile lui Iacob I (James I) de a mulțumi pe toată lumea, opiniile alimentau direcții conflictuale. Unii dintre catolici au văzut în violență singura cale de a obține din nou tolerarea religiei lor, deși mulți nu erau de acord.
Un grup restrâns (foto dreapta) a pus la cale un complot, pentru a-i asasina atât pe rege, cât și pe parlamentari, aruncând în aer clădirea Parlamentului în ziua ceremoniei de deschidere, 5 noiembrie 1605.
Complotul a fost descoperit cu doar câteva ore înainte de punerea sa în aplicare, de către Sir Thomas Knyvet, nobil britanic. S-a descoperit că unul dintre conspiratori, Guy Fawkes, ascunsese 43 de butoaie cu praf de pușcă în pivnițele Parlamentului. El și ceilalți conspiratori au fost arestați, torturați și executați în chip groaznic. Ca urmare a complotului, atitudinea față de catolici s-a înăsprit.
Ei voiau sa o puna pe tron pe printesa Elizabeta.
Complotul este comemorat și astăzi pe teritoriul Angliei. În fiecare an, pe 5 noiembrie, se aprind ruguri uriașe, se lansează artificii și se ard efigii ale lui Fawkes, sărbătorind astfel triumful protestantismului în această țară.

De unde a pornit
Guy Fawkes (n. 13 aprilie 1570 – d. 31 ianuarie 1606), numit și Guido Fawkes, nume adoptat în timp ce lupta de partea spaniolilor în Țările de Jos, era membru al unui grup de restauraționiști catolici din Anglia care au plănuit Complotul Prafului de Pușcă din 1605. Scopul lor era înlăturarea guvernării protestante din țară prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului în timp ce înăuntru se aflau Regele James I și întreaga nobilime protestantă (dar și mare parte din cea catolică). Conspiratorii credeau că aceasta este o reacție necesară față de ceea ce ei considerau a fi discriminarea sistematică împotriva catolicilor englezi.






 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii