Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Five o'clock armenesc Volumul „Despre armeni, cu dor“ al jurnalistei Andreea Pavel, lansat la Constanța (galerie foto)

ro

11 Dec, 2018 16:42 3372 Marime text

Jurnalista Andreea Pavel de la ziarul „Info Sud-Est“ lansează asztăzi la Hotelul Ibis, în sala Ovidiu, volumul „Despre armeni, cu dor“, apărut recent la Editura „Cetatea de Scaun“ din Târgoviște.
 
În cadrul evenimentului, despre cartea Andreei Pavel vor vorbi Anaid Tavitian, Arșaluis Gurău, Alice Semedichian-Platon, Mihael Chircor și Liviu Merdinian, membri ai comunității armene de la Marea Neagră, despre care a și scris în carte.

La eveniment participă și primarul municipiului Constanța - Decebal Făgădău, rectorul Universității Ovidius Constanța -  prof. dr. univ. Sorin Rugină, decanul Facultății de Istorie - prof. univ. dr. Emanuel Plopleanu, Adriana Câteia - profesor la Facultatea de Istorie, primarul comunei Luncavița, județul Tulcea - Ștefan Ilie, Anton Traian Antoniadis - de la Comunitatea Elenă, Diana Vancea - prorector al Universității Ovidius Constanța, Daniel Citirigă - profesor la Facultatea de Istorie, dar și prieteni ai jurnalistei Andreea Pavel. Sunt prezente și Corina Apostoleanu, director al Bibliotecii Județene din Constanța și Magdalena Tița, cea care răspunde de patrimoniu și cultura din Constanța.

Moderatorul evenimentului este Florin Anghel. 
 
Volumul cuprinde și o arhivă foto fomată din reproduceri după poze de familie și clădiri emblematice legate de numele unor armeni celebri.
 
Volumul „Despre armeni, cu dor“ a fost lansat, în această toamnă, la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus de la Romexpo, București. 

UPDATE. 1

În debutul evenimentului, Florin Anghel vorbește despre o carte atipică, ce face parte din memoria unei bune părți a cititorilor. 

”Venind în această sală, mi-am dat seama că locuiesc într-un oraș care seamănă cu un hotel cu foarte multe camere ale memoriei. Aceste camere ale memoriei încă există, uitându-mă în sală. Cel puțin în spiritul cărții care ne-a adunat aici. Mă gândeam că aceste camere sunt unele devastate de istorie, altele sunt devastate de prezent și este de datoria noastră a comunității, a administrației locale să stopăm devastarea, altminteri nu vom mai avea nimic. Andreea a pus în carte un alt tip de centenar. A recolorat aceste vremuri, prin investigarea unor "martori" care au acceptat să povestească poverile unor familii, viețile lor cu bine și rele. Fiecare mărturisire poate fi tezaurizată în diverse feluri” - a precizat Florin Anghel. 

Vorbind despre volum, Florin Anghel spune că memoria atinge și se îmbină fericit cu identitatea armenească. 

”În unele povești, lucrurile sunt extrem de complicate, lovite de exil. Particularitatea acestui volum ține de faptul că memoria ca atare nu este o formă de justiție. Memoria este prezentată ca un exercițiu de conviețuire, drumul către echilibru a minorității care trăiește alături de majoritate“ - a mai adăugat Florin Anghel. 

UPDATE: 2

Urmează Liviu Merdinian - președintele Uniunii Armenilor din România - filiala Constanța. 

Acesta spune că cei din sală sunt urmașii armenilor despre care Andreea Pavel a scris în această carte. 

”Armenii au rămas puțini. După 1915 au rămas doar câteva sute de armeni în Constanța, tocmai de aceea suntem recunoscători că o tânără pasionată de istorie și cu respect pentru etnii. Face acest gest extraordinar de a reînvia identitatea comunității noastre. Cineva a scris despre străbunicii noștri, iar Andreea ne face să credem că am meritat tot ceea ce ne-au învățat bunicii, străbunicii” - a precizat Liviu Merdinian. 


UPDATE. 3

Urmează Anaid Tavitian, care face parte dintr-o familie de ctitori ai Constanței, teatrolog de-o viață la Teatrul de Stat din Constanța. 

Anaid Tavitian a precizat că atunci când se uita în ochii Andreei vede ochii bunicii sale. Aceasta a menționat că Andreea face parte dintr-o generație tânără și curajoasă de jurnaliști. 

”I-am citit materialele și m-am întrebat de unde dragostea pentru poporul armean. Am întrebat-o dacă în arborele genealogic are rădăcini armene și mi-a spus că nu, însă răspunsul este în carte, l-am găsit în carte. Este vorba despre persoane care i-au marcat primii ani de viață Andreei, prieteni, vecini. Așa se explică această dragoste a ei cu siguranță. Cei intervievați nu privesc înapoi cu mânie, ci din contră cu nostalgie și ne transmit să nu-i uităm” - a menționat Anaid Tavitian. 


În cadrul evenimentului teatrologul a povestit și câteva dialoguri din timpul interviurilor pe care le-a dat Andreei. Anaid Tavitian a vorbit despre toleranță și i-a mulțumit Andreei pentru gestul de iubire pentru comunitatea armenilor. 

UPDATE: 4

Urmează Arșaluis Gurău care alături de familia ei a trăit o poveste extraordinară pe care autoarea a redat-o în carte. 

”Mă bucur că această carte se întâmplă în an Centenar și după sfințirea Catedralei Neamului, evenimente extrem de importante pentru acest popor. Înseamnă și o compatibilitate între armeni și români. Nimic nu este întâmplător” - a menționat Arșaluis Gurău care îl pomenește și pe Nicolae Iorga, ca pe un mare prieten al armenilor. ”Armenia, a patra putere a antichității renaște și prin această carte”. 

Arșaluis Gurău spune că are speranța ca această comunitate să nu se topească niciodată, parafrazând un scriitor de origine armeană care trăiește în Australia și care a comparat comunitatea cu un țurțure de gheață. 

Arșaluis Gurău a adăugat că îi place cartea, stilul scriitoricesc și îi mulțumește Andreei pentru acest gest oferit comunității. 

UPDATE. 5

Urmează Mihael Chircor, profesor și membru al comunității, al cărui bunic se informa de la posturile de radio și din ziarele turcești. 

”Constanța este un oraș al echilibrului. Astăzi se încearcă o ștergere a memoriei, a identității, nu doar cu armenii sau cu România, ci la nivel global. Tocmai de aceea această carte este foarte importantă. Titlul mă incită, cu dor, de ce ți-e dor, de ce nu mai ai. Dacă nu ne revitalizăm, și ma refer la generația tânără, noi, vom dispărea. Și românii trebuie să aibă grijă cum se poartă cu Diaspora. Cartea este un document extrem de important și m-aș bucura dacă ar exista mai multe astfel de  documente dedicate tuturor etniiilor” - a mai adăugat Mihael Chircor. 

UPDATE. 6

Urmează Alice Semedichian-Platon, care a precizat că vocea din carte care are și chip, este imaginea de pe coperta cărții. 

Alice Semedichian-Platon vorbește despre Andreea Pavel, ca despre o tânără frumoasă, istoric și jurnalist, care a fost interesată de comunitatea armeană încă din facultate, licențele și masteratul fiind despre armeni. 

”Andreea Pavel nu s-a oprit. Iată acum această carte din care transpare sufletul armenesc sub diferite forme. Invitația de a fi pe coperta acestei cărți a venit pentru mine ca o onoare” - a precizat Alice Semedichian-Platon. 

Andreea Pavel nu a dorit să vorbească la această lansare ci să facă din aceasta un eveniment al comunității căreia i-a dedicat acest volum, comunității armenești.

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a declarat că a venit la acest eveniment ca prieten al armenilor și cu frică de jurnaliști. 

Edilul a precizat că nu vrea să vorbească despre Andreea Pavel care a scris despre el și care într-o discuție privată l-a făcut egoist și arogant. 

Decebal Făgădău spune că îi este dor de moștenirea armeană și că spera ca Harry Tavitian va veni acasă în atelierul său de la Constanța, că se bucură că mai există nebuni frumoși din toate etniile. 

”Amplasarea Hacicarului pe faleza Cazinoului din Constanța nu este întâmplaăoare” - a declarat Decebal Făgădău. 


Edilul a menționat că în fiecare an de ziua lui primește ararat din cel bun (coniac armenesc). 

”Conștiința și frica de Dumnezeu nu ne va lăsa să pierdem aceste comunități” - a mai adăugat Decebal Făgădău care a mulțumit comunității armenilor pentru moștenirea lăsată Constanței. 

UPDATE. 7

În final vorbește rectorul Universității Ovidius Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină care spune că îi consideră prieteni pe cei din Comunitatea Armeană și că încearcă în calitate de rector să mențină universitatea deschisă unde constanțenii se pot exprima, indiferent de diferențele culturale.

Prof univ. dr. Sorin Rugină mai spune că a fost mereu atras de sonoritatea numelor armenești și de personalitatea acestor oameni extraordinari. Acesta a felicitat-o pe Andreea Pavel, fostă studentă de la Universitatea Ovidius la debutul ei scriitoricesc.  

Urmează sesiunea de autografe. Editura „Cetatea de Scaun“ are și alte cărți expuse. 

Se servește o prăjitură armenească - Marlenka, dar și vin dobrogean. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • NEAGU MARIANA 12 Dec, 2018 23:18 Bănuiesc ,pentru că nimeni nu mi-a spus , că acel monument cu o cruce pe el , pe care scrie că se mulțumește pentru ospitalitatea armenilor în Dobrogea [ nu se spune de cine au fost primiți ], ridicat pe Faleza Cazino , se numește HACICAR ! De fapt ce înseamnă ... HACICAR ?