Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vă plac țânțarii? Doriți să cumpărați o pereche? Nimic mai simplu...

ro

10 Jul, 2016 16:30 2402 Marime text
Vă tentează să cumpărați țânțari? Da, ați auzit bine. Țânțari. Cineva a pus un anunț de vânzare a unor asemenea insecte, după cum puteți vedea în fotografie. Vă tentează? Costă doar 50 de lei bucata!

Suntem în plin sezonul estival și țânțarii ne dau târcoale. Practic, din luna mai s-a deschis şi sezonul lor, adică sezonul de „vânat“ oameni. Ţânţarii care sălăşuiesc în zona noastră influenţează tipul de boli pe care le transmit. Mai mult decât atât, se spune că doar femelele muşcă oameni. Sunt peste 3.000 de specii de ţânţari în toată lumea, dar doar câteva sute dintre ele sunt importante din punct de vedere medical. Asta se întâmplă deoarece majoritatea speciilor nici măcar nu muşcă oamenii. Unii preferă animalele, ca amfibienii sau reptilele.

Ţânţarii care sunt purtători de boli fac parte doar din anumite specii. De exemplu, virusul West Nile şi cel al encefalitei, două dintre cele mai mari ameninţări din partea ţânţarilor, sunt purtaţi de specia Culex. Dar asta nu înseamnă, neapărat, că genul Culex este singurul capabil să transmită aceste virusuri. Aceste specii, însă, par să fie vinovate de epidemiile de boli din motive care nu sunt complet înţelese de oamenii de ştiinţă.

E adevărat că şi ţânţarii au preferinţe în rândul oamenilor, dar asta nu are nicio legătură cu cantitatea de zahăr din sânge, cu parfumurile florale sau cu alte trăsături atrăgătoare ale oamenilor. Cercetătorii, totuşi, au descoperit că ţânţarii au în comun dragostea pentru dioxid de carbon, pentru acidul lactic şi pentru anumite tipuri de bacterii pe care le au unii oameni în concentraţii foarte mari. Oricine este mai atractiv pentru ţânţari după exerciţii fizice extenuante, mulţumită combinaţiei de transpiraţie, dioxid de carbon şi acid lactic.

Deşi există anecdote care susţin că cei care iau pastile cu usturoi sau care mănâncă usturoi ţin ţânţarii la distanţă, nu există date ştiinţifice care să susţină acest lucru. Mai degrabă, folosiţi produse care protejează mediul înconjurător pentru îndepărtarea ţânţarilor.
Țânțarii (Culicidae) sunt o familie de insecte diptere din subordinul Nematocera. La unele specii, la femelă, nu se produce maturizarea ouălor fără consumarea sângelui de mamifere. Se pot împerechea și în spații restrânse, în care trăiesc și în timpul iernii fără să intre în diapauză. Adultul depune ouăle când temperatura apei depășește 10 °C (între sfârșitul lui aprilie și mai); generațiile din primăvară și vară se succed la fiecare 15–20 zile, în funcție de temperatura apei. Dezvoltarea larvelor se realizează în ape stătătoare. Femelele pot transmite malarie, o boală infecțioasă gravă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii