Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:08 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste bună pentru salariați Va fi introdus un nou tip de concediu

ro

18 Sep, 2015 11:03 1193 Marime text
 
Un proiect de act normativ adoptat în sedința de miercuri a Guvernului, prevede factul că salariații părinți vor putea să beneficieze de un nou tip de concediu.

Beneficiarii acestui tip de concediu sunt cei ce au ales să adopte un copil. 
 
Astfel, angajatorii vor fi obligați să îi acorde la cererea persoanelor indreptățite, iar acestea vor primi lunar și o indemnizație.
 
Mai mult de atât, perioada în care angajații se vor afla în noul concediu va fi considerată vechime în muncă.
 
De asemenea, salariații vor putea să beneficieze de un concediu de acomodare pe durata perioadei în care li se va încredința un copil în vederea adopției, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de Executiv. Acesta a fost inițiat de Ministerul Muncii și s-a aflat în dezbatere publică în primăvara acestui an. Propunerea de act normativ, prin care se vor aduce modificări semnificative la Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, prevede ca noul concediu va avea o durată de cel mult 90 de zile. În acest timp, salariatul îndreptățit (oricare dintre cei doi soți ai familiei adoptatoare) va primi și o indemnizație lunară potrivit avocatnet.ro.
 
Astfel, concediul de acomodare și indemnizația vor fi acordate la cerere, pentru persoanele care vor să adopte un copil.
 
Aceste drepturi urmează să fie stabilite și acordate din ziua urmatoare celei în care este pusă în executare hotărârea judecătorească de incredințare în vederea adopției.
 
„Pe perioada concediului (...), persoana îndreptățită beneficiază de plata contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul contribuției se calculează prin aplicarea cotei procentuale, prevăzută de lege, la valoarea indemnizației acordate. Fondurile necesare plății indemnizației (...), a contribuției (...), cheltuielile administrative, precum și cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice”, se arată în proiectul de lege, în forma lansată în dezbatere publică.
 
Însă, pentru drepturile persoanelor aflate în concediu de acomodare nu se vor datora impozitele sau contribuțiile sociale obligatorii, exceptând CASS, iar perioada respectivă va fi asimilată stagiului de cotizare la obținerea indemnizațiilor pentru concediile medicale, pentru obținerea pensiei și pentru obținerea somajului.
 
„Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestațiilor de asigurări sociale, din sistemul public de pensii, se utilizează 25% din caștigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”, se mai arată în proiectul de act normative, potrivit avocatnet.ro.
 
Important de reținut este faptul că nu doar salariatii vor avea dreptul la concediul de acomodare și indemnizația aferentă, ci și persoanele care obțin venituri din activități independente sau activități agricole.
 
Indemnizația de concediu de acomodare va fi de 3.400 de lei.
 
Angajatorii care nu vor acorda concediul de acomodare vor fi amendati cu o amenda cuprinsa între 1.000 si 2.500 de lei.
 
De asemenea, angajatorii nu vor putea să concedieze angajații aflați în concediul de acomodare decât dacă acest lucru va fi făcut pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a desființării, potrivit sursei citate. 


Sursa foto: perfecte.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii