Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turcia a comemorat moartea evreilor de pe Struma. Nava plecase din Portul Constanța

ro

25 Feb, 2016 15:41 3100 Marime text
Ieri Turcia a comemorat 74 de ani de la scufundarea navei Struma, în apele naționale ale Mării Negre, care a dus la moartea a 768 de refugiați evrei refugiați prin Portul Constanța, din calea naziștilor.
 
Oficiali turci și lideri ai comunității evreiești au aruncat coroane de flori pe locul unde s-a scugundat nava, scrie în ediția elctronică de aseară dailysabah.com.
Guvernatorul Istanbulului Vasip Șahin, prezent la eveniment a declarat că lumea nu a învățat din greșelile din trecut arătând spre sirienii care fug din calea războiului și pier în Marea Egee în drum spre Europa.
Reamintim că ieri s-au împlinit 74 de ani de când nava Struma, care transporta evrei din România a fost scufundată în largul coastelor Turciei din Marea Neagră după ce a fost torpilat de un submarin sovietic. Nava plecase din Portul Constanța în decembrie 1941.
Aceasta este a doua oară când o se organizează, în Turcia, o asemenea ceremonie, prima având loc anul trecut.
 
La începutul anilor ’40, situaţia evreilor din România se agravase, ca urmare a legilor rasiale şi ameninţării Germaniei naziste. Majoritatea evreilor doreau să emigreze în Palestina, aflată atunci sub mandat britanic, dar Marea Britanie se opunea, considerând că aceasta va duce la tulburări în Orientul Apropiat, prin sporirea ostilităţii populaţiei arabe. Cu toate acestea, între 1938 şi 1940, 25 de nave reuşiseră să plece din porturile româneşti cu destinaţia Palestina. În anii care au urmat (1940-1944) au putut pleca alte vase, patru dintre ele au ajuns la destinaţie („Morina“, „Bulbul“, „Cazbek“ şi „Patria“), iar două („Struma“ şi „Mefkure“) au fost scufundate în Marea Neagră, împreună cu toţi cei aflaţi la bord. Tragedia vasului „Struma“ a devenit foarte cunoscută prin prisma faptului că, dintre cei 769 de pasageri (dintre care peste 70 de copii), nu a existat decât un singur supravieţuitor, David Stoliar, pe atunci un tânăr în vârstă de 19 ani.
 
Vasul „Struma“ era un vechi barcaz bulgar cumpărat de organizaţiile evreieşti, care naviga sub pavilion panamez şi care trebuia să asigure o singură traversare până în Palestina. Avea un echipaj foarte slab instruit şi o dotare insuficientă pentru călătoria plănuită; căpitanul nu era pregătit pentru navigaţia de larg şi pentru navigaţia astronomică, îi lipsea până şi sextantul, busola era rudimentară. De asemenea, îi lipseau total mijloacele de radiocomunicaţii. Vasul avea doar doua bărci de salvare pentru cei 769 de pasageri, evrei din România, majoritatea intelectuali. Cu toate aceste neajunsuri, „Struma“ a plecat din portul Constanţa în ziua de 12 decembrie 1941, la orele 14.30. Fără vize pentru Turcia sau Palestina, evreii de pe „Struma“ s-au văzut repede blocaţi în faţa Istanbulului, unde au rămas 71 de zile. La 24 februarie 1942, vasul a fost scufundat, cu tot cu cei aflaţi la bord, fiind lovit de o torpilă lansată de un submarin sovietic. La bord erau multe familii, bunici, părinți, nepoți, copii. Un singur pasager a supravieţuit: David Stoliar, care avea 19 ani.
Mai citește și /diverse/stiri-calde/tragedii-care-au-zguduit-omenirea-74-de-ani-de-la-scufundarea-navei-struma-plecase-din-constanta-cu-769-de-evrei-la-bord-583802.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii