Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:15 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

75 de ani de la o mare tragedie! Nava Struma plecase din Portul Constanţa cu peste 760 de evrei la bord

ro

24 Feb, 2017 09:29 1516 Marime text
Au trecut 75 de ani de la scufundarea navei Struma în Marea Neagră, largul Portului Istanbul. Un singur pasager a scăpat cu viaţă în urma tragediei în care au pierit peste 760 de evrei care au fugit din calea naziştilor. Vasul de pasageri părăsise, la începutul lunii decembrie 1941, Portul Constanţa cu 769 de oameni la bord, evrei români, care căutau refugiu în Palestina.

Pe 24 februarie 1942, vaporul a fost torpilat şi scufundat de un submarin. Toţi pasagerii aflaţi la bord au murit, cu excepţia unuia singur.

Cum s-a petrecut tragedia

La începutul anilor ’40, situaţia evreilor din România devenise tot mai dificilă din cauza legilor rasiale şi ameninţării Germaniei naziste. Tot mai mulţi evrei încercau să ajungă în Palestina, aflată atunci sub mandat britanic, dar Marea Britanie se opunea. Cu toate acestea, între 1938 şi 1940, 25 de nave reuşiseră să plece din porturile româneşti cu destinaţia Palestina. În anii care au urmat (1940-1944) au putut pleca alte vase, patru dintre ele au ajuns la destinaţie („Morina“, „Bulbul“, „Cazbek“ şi „Patria“), iar două („Struma“ şi „Mefkure“) au fost scufundate în Marea Neagră, împreună cu toţi cei aflaţi la bord. Tragedia vasului „Struma“ a devenit foarte cunoscută prin prisma faptului că, dintre cei 769 de pasageri (dintre care peste 70 de copii), nu a existat decât un singur supravieţuitor, David Stoliar, pe atunci un tânăr în vârstă de 19 ani.

Vasul „Struma“ era un vechi barcaz bulgar cumpărat de organizaţiile evreieşti, care naviga sub pavilion panamez şi care trebuia să asigure o singură traversare până în Palestina. Avea un echipaj foarte slab instruit şi o dotare insuficientă pentru călătoria plănuită; căpitanul nu era pregătit pentru navigaţia de larg şi pentru navigaţia astronomică, îi lipsea până şi sextantul, busola era rudimentară. De asemenea, îi lipseau total mijloacele de radiocomunicaţii. Vasul avea doar doua bărci de salvare pentru cei 769 de pasageri. Cu toate aceste neajunsuri, „Struma“ a plecat din portul Constanţa în ziua de 12 decembrie 1941, la orele 14.30. Fără vize pentru Turcia sau Palestina, evreii de pe „Struma“ s-au văzut repede blocaţi în faţa Istanbulului, unde au rămas 71 de zile. La 24 februarie 1942, vasul a fost scufundat, cu tot cu cei aflaţi la bord, fiind lovit de o torpilă lansată de un submarin sovietic. La bord erau multe familii, bunici, părinți, nepoți, copii. Un singur pasager a supravieţuit: David Stoliar, care avea 19 ani.

Stoliar a murit acum trei ani

David Stoliar, singurul supravieţuitor român al celui mai mare dezastru maritim civil din cel de-al Doilea Război Mondial, a murit la data de 1 mai 2014. 

Sursa foto: Memorialul victimelor de pe Struma din Așdod, Israel.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii