Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodor Meleșcanu, față în față cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Cambodgiei, Prak Sokhonn

ro

13 Dec, 2018 21:52 1115 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 13 decembrie 2018, convorbiri cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Cambodgiei, Prak Sokhonn, aflat în vizită oficială în România.

Evenimentul are loc în contextual aniversării a 55 de ani de relații diplomatice, fiind prima vizită de acest nivel realizată după anul 1990.

Cei doi înalți demnitari au evaluat stadiul relațiilor româno-cambodgiene și perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale, cu accent asupra posibilităților de stimulare a raporturilor comerciale. Ministrul român al afacerilor externe a salutat inaugurarea Consulatului Onorific al Regatului Cambodgiei la București, evidențiind rolul de perspectivă al acestuia în promovarea contactelor între mediile de afaceri din cele două state. 

O temă de interes comun a fost colaborarea în domeniul educației, partea română subliniind necesitatea valorificării cadrului juridic bilateral în domeniu și a oportunităților de dialog oferite de Reuniunea Miniștrilor Educației ASEM, Conferința Rectorilor și Forumul Studenților ASEF, evenimente organizate de țara noastră în luna mai 2019. 

În perspective deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în semestrul I al anului 2019, au fost abordate elemente curente de interes în dialogul UE cu Regatul Cambodgiei.

Totodată, convorbirile au inclus cooperarea româno-cambodgiană în cadrul organizațiilor internaționale, fapt ce a prilejuit un schimb de vederi privind perspective de sprijin reciproc al candidaturilor celor două state în sistemul ONU. Au fost discutate, de asemenea, aspecte ale agendei regionale și internaționale precum Brexit, evoluții recente în regiunea Mării Negre și Asia-Pacific.  

Cu ocazia vizitei, au fost semnate Acordul între Guvernul Regatului Cambodgiei și Guvernul României cu privire la eliminarea obligativității deținerii vizelor pentru titularii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea între Institutul Diplomatic Român și Institutul Național de Diplomație și Relații Internaționale al Regatului Cambodgiei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii