Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:23 29 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 8 noiembrie 2015. Prăznuim patronii Jandarmeriei. Unul din sfinţi are în mână o sabie iar celălat un crin

ro

08 Nov, 2015 02:06 1532 Marime text
Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este prăznuit pe 8 noiembrie. Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei şi a dreptăţii lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaş, având în mână o sabie de foc. Este rânduit de Dumnezeu că dreptatea Sa să biruiască în istoria mântuirii.
El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigat: "Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!", restabilind ordinea. Potrivit Tradiţiei, la judecata de la sfârşitul chipului aceşti lumi, morţii vor învia la glasul trâmbiţei sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul veştii milei dumnezeieşti faţă de oameni. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc.

În icoane apare în veşminte sacerdotale, purtând în mâna ori un crin, semnul veştii celei bune, ori o sfera cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanităţii.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, pe care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care Jandarmeria Română i-a ales pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil să îi ocrotească este faptul că cei doi conducători ai oştilor cereşti sunt simboluri ale luptei împotriva răului.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii