Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 27 noiembrie 2015 Cine este sfântul pomenit azi şi pentru ce fapte e trecut în calendare

ro

27 Nov, 2015 01:03 1954 Marime text
Sfântul Iacob a trăit în secolul al IV-lea, în cetatea persană Bitlava. Din cauza prieteniei sale cu Izdegherd, împăratul perşilor, Iacob ajunge să jertfească zeilor.

Că urmare a lepădării credinţei în Hristos, mama sa îi scrie: "O, ticălosule! Pentru ce ai lăsat pe Dumnezeu, Împăratul cerului, pentru cinstea omenească? Căci făcând după plăcerea împăratului acestuia vremelnic, ai pierdut viaţă cea fără de moarte. Şi slujind împăratului acestuia stricăcios, te-ai lepădat de Cel nestricăcios. Ai schimbat adevărul pe minciună, lăsând credinţă în Hristos şi ai primit înşelăciunea diavolească”.
Citind de mai multe ori scrisoare din partea mamei sale, şi-a zis în sine: "Ştiu ce voi face, că să nu piară până în sfârşit sufletul meu. Voi petrece bătând neîncetat în uşa milostivirii lui Dumnezeu, până când îmi va deschide; căci ştiu că-mi va deschide, pentru că este Îndurat şi Milostiv şi nu voieşte moartea păcătosului, ci primeşte cu bucurie pe cei ce se pocăiesc".

Pentru că mărturiseşte în faţă împăratului că este creştin, împăratul porunceşte să i se taie mădularele. Înainte de a fi supus chinurilor Sfântul Iacob s-a rugat, zicând:
"Doamne Dumnezeul meu ascultă-mă pe mine robul Tău şi căutând din înălţimea cea sfânta a Ta, da-mi tărie şi putere în ceasul acesta pentru că să rabd durerile acestea şi să-mi răsplătesc cu sângele meu greşeală, căci mă lepădasem de Ţine făcătorul şi Stăpânul meu. Acum îmi pare rău de această şi mă întorc la Ţine, Dumnezeul meu. Mărturisesc Preasfânt numele Tău şi-mi pun sufletul meu pentru Ţine. Iar Tu, Doamne, trimite-mi ajutorul Tău spre răbdare, că să vadă vrăjmaşii Tăi şi să se ruşineze, căci Tu, Doamne, m-ai ajutat şi m-ai mângâiat".

După ce i-au fost tăiate degetele de la o mâna, Sfântul Iacob a zis: "Păstorii, când tund oile, tunzând partea din dreapta, oare lasă pe cea din stânga netunsa? Eu sunt oaie a turmei lui Hristos, care m-am dat în mâinile voastre pentru Domnul meu, că să-mi tundeţi mădularele mele că pe o lână; acum având mâna cea dreapta tunsă, o voi cruţa pe cea stânga? Nu voi cruţa nici unul din mădularele mele; ci mă voi dezbrăca de trupul meu stricăcios, pentru că să mă îmbrac într-unul nestricăcios".
După ce a rostit aceste cuvinte, i s-au tăiat şi degetele de la mâna cealaltă, de la picioare, mâinile, că în cele din urmă să i se taie capul.
Sursa: Calendar Ortodox






 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii