Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:03 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Sinod a depășit numeric Guvernul României!

ro

06 Oct, 2015 01:53 832 Marime text
Unii spun că averea Bisericii Ortodoxe Române trece de 10 miliarde de euro. Alţii că ar avea peste o optime din suprafaţa de aproape 24 de milioane de hectare a ţării. Înalţii prelaţi o recunosc: biserica este moştenitoarea unei averi considerabile şi beneficiara unei popularităţi de peste 90 de procente. Mitropoliile fac profit şi îl raportează an de an. Însă cât de transparentă e biserica atunci când vine vorba de cheltuirea fondurilor publice?
 
Reporterii Antenei3 au verificat averea Bisericii şi cum e ea folosită. "Afacerile bisericii, precum în cont aşa şi pe pământ" - cu slujitori ai Domnului apropiaţi de credincioşi, dar şi cu preoţi care nu fac cinste misiunii lor pe pământ.
 
Biserica Ortodoxă Română slujeşte pentru mai mult de 16 milioane de ortodocşi. Adică 86% din populaţie. Este condusă de Patriarh, iar deciziile importante trec prin Sfântul Sinod, format din 52 de ierarhi. Statul român, de exemplu, care e laic, e administrat de Guvern, cu mai puţini oameni. Mai puţin de jumătate, chiar.
 
În ţară, găsim 31.096 de unităţi bisericeşti şi locaşuri de cult. Acestea sunt structurate într-un centru patriarhal, șase mitropolii, 10 arhiepiscopii şi 13 episcopii. Lista continuă cu protopopiatele, parohiile şi mănăstirile. Dintre toate acestea, aproximativ 15 mii funcţionează strict ca unităţi bisericeşti.
 
Puterea administrativ centrală are în jur de 150 de oameni, adică prim-ministru, miniştri şi secretari de stat, iar creierul Bisericii Ortodoxe Române este de șapte ori mai mare.
 
Biserica este autonomă. Adică fiecare locaş de cult îşi gospodăreşte propriii bani. De aceea, pentru a afla averea Bisericii, construită inclusiv cu bani publici, Patriarhia ne-a invitat să cerem răspunsuri celor…. 15.000 de parohii şi mănăstiri.
 
Sursa: Observator.tv
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii