Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare disperată din Tulcea

ro

20 Jun, 2011 02:15 4349 Marime text

1308503594978ee964184f082dabf5768c5b9c889c.jpgDoresc sa va semnalez un caz de incalcare grava a Legii nr. 9/2008 privind protectia animalelor (art. 71): "Este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar". Este vorba despre eutanasieri ilegale "pe banda rulanta" care au loc neintrerupt inca din anul 2008, in adapostul pentru cainii comunitari din jud. Tulcea. Exista si aici "clasicul" triunghi: Primarul Hogea Constantin, Veterinarul adapostului Costea Costel (proprietar al crematoriului in care sunt incinerate cadavrele cainilor eutanasiati) si Jipa Cezar, fost consilier al primarului si Director al firmei S.C. SERVICII PUBLICE S.A. care administreaza ecarisajul (actionar majoritar la aceasta societate fiind Consiliul Local Tulcea). Acestia trei au pus la punct o afacere care inghite sume exorbitante din bugetul local Tulcea: captureaza caini maidanezi, ii tin in adapost timp de 7 zile, dupa care ii eutanasiaza (inclusiv puii). Exista doua hotarari ale Tribunalului Tulcea - DECIZIA PENALA NR. 27/02.02.2010 in Dosarul nr. 6230/327/2009 prin care s-a decis inceperea urmaririi penale impotriva veterinarului Costea Costel si directorului Jipa Cezar pentru comiterea infractiunilor de "abuz in serviciu si omorarea cu intentie a animalelor" si SENTINTA PENALA 1182/30.10.2008 in Dosarul nr. 4149/327/2008 de obligare a veterinarului Costea Costel sa aduca dovezi ca toti cainii eutanasiati sufereau intr-adevar de boli incurabile - fise medicale individuale inexistente, la fel ca si bolile invocate de medic. Urmarirea penala treneaza de mai bine de un an deoarece veterinarul nu a putut prezenta nici o dovada a motivelor eutanasierii in masa - doar niste insemnari personale cu pixul pe un caiet de matematica (vezi atasament). Iar dosarul a fost "ingropat" la Parchetul Tulcea. Si in tot acest timp, cei trei isi continua nestingheriti afacerea.

Toate dovezile (acte in original, fotocopii, inregistrari video, audio, fotografii etc.) mi-au fost furnizate de catre reprezentantul teritorial Tulcea al Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor, d-na Maria Mot, multe dintre ele constituind probe in procesele penale sus-mentionate.

LOCATIE: Adapostul este situat la 7 km de orasul Tulcea pe directia Agighiol, intr-un complex de grajduri (fosta "Statiunea Cartofului") in care firma S.C. SERVICII PUBLICE S.A. Tulcea, administrata de Jipa Cezar, a inchiriat un grajd si a concesionat de la Primarul Hogea Costel serviciul de gestionare a populatiei de caini comunitari. Aceasta firma actioneaza pe raza intregului judet: mun. Tulcea, Sulina, Isaccea, Babadag, Macin etc.

SITUATIA: Desi, incepand cu anul 2008, eutanasierea in masa a cainilor fara stapan a fost declarata ilegala, campania sistematica si neintrerupta de eutanasieri continua si in acest moment deoarece autoritatile locale din Tulcea nu vor sa recunoasca noua Lege nr. 9/2008 privind protectia animalelor. Pe 2 februarie 2011 Directorul Jipa Cezar a declarat chiar public intr-un interviu acordat editiei locale "Adevarul de Seara" faptul ca ceea ce face firma d-lui este perfect legal si normal: „(...) Cu acest personal reuşim capturarea a 180 de câini lunar, pe care îi cazăm la adăpostul nostru timp de şapte zile, după care dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, sunt eutanasiaţi.( ...) Sterilizarea şi eliberarea reprezintă o pierdere de bani în condiţiile în care pericolul de muşcături, transmiterea bolilor şi starea de insalubritate se menţin şi după sterilizare. Problema nu se rezolvă decât prin eutanasiere."

(http://www.adevarul.ro/locale/tulcea/Tulcea-_-Daca_iubiti_cainii-luatii_acasa_0_419958033.html).

Conditiile concrete in care traiesc cainii capturati sunt sub-mizere: in cele 7 zile nu li se acorda ingrijiri medicale cum prevede legea, animalele nu sunt separate sau identificate in nici un fel si hrana este insuficienta, astfel incat acestia ajung uneori sa se manance intre ei. Intr-o inregistrare video realizata in februarie 2010 inauntrul adapostului cu ajutorul Presei (http://www.youtube.com/watch?v=qW2ZeMhJBVc&feature=related), pe langa cele descrise mai sus se poate observa clar si faptul ca respectivele animale nu sunt nici agresive, nici nu sufera de bolile incurabile pretextate de veterinarul Costea Costel (fracturi de coloana vertebrala, epilepsie, parvoviroza, senilitate etc. care ar fi vizibile cu ochiul liber). Intr-o alta inregistrare din 2010 se vede inclusiv cadavrul unui caine aruncat la nimereala intr-un colt al adapostului (http://www.youtube.com/watch?v=RYGKwc2QRic).

Pentru a descuraja curiosii sau iubitorii de animale, accesul in incinta nu este permis publicului pe motivul ca aceasta este proprietatea Primariei. In plus, pretul adoptiei unui caine comunitar este exagerat - 500 de Ron, in conditiile in care, prin comparatie, la Bacau de ex., costul este de doar 35 de Ron (castrare + crotaliu de inregistrare). Majoritatea localnicilor cunosc situatia, drept pentru care uneori sar noaptea gardul adapostului si fura caini, pentru a le mai da o sansa la viata.

In ceea ce priveste modul de eutanasiere, exista suspiciuni ca animalele sunt doar tranchilizate si apoi trimise direct la crematoriu. Momentan nu putem procura dovezi directe in acest sens, deoarece eutanasierile au loc cu predilectie noaptea pe la orele 12:00 - 01:00 si nimeni nu se aventureaza pana acolo in camp.

AFACEREA: Numarul cainilor capturati si eutanasiati lunar se ridica pana la aproape 500 (in Iulie 2008), dupa cum reiese din Adresa nr. 2439/12.03.2009 emisa de DSVPSA Tulcea (atasata). Zilnic sunt capturati pana la 20 de caini, tinuti in adapost 7 zile si apoi eutanasiati si incinerati. Conform documentelor emise de DSVPSA Tulcea (atasate mesajului), numai in perioada ianuarie 2008 - iulie 2009 au fost eutanasiati 5. 448 de caini, pentru care S.C. SERVICII PUBLICE S.A. a decontat catre bugetul local sume LUNARE de pana la 42.168,54 Ron (vezi Factura nr. 00026TL/15.01.2009 atasata).

Pentru a sublinia cinismul intregii afaceri, din facturile decontate de S.C. SERVICII PUBLICE S.A. se observa cum, la inceput, eutanasierile erau facturate pe cap de animal, pentru ca in cele mai recente sa fie calculate pe Kg de animal viu.

In total, in perioada ianuarie 2008 - martie 2011 au fost eutanasiati 9.857 de caini (cifra oficiala), pentru care bugetul local Tulcea a platit aprox. 985.700 Ron. La acesti bani se adauga sumele pentru plata salariatilor S.C. SERVICII PUBLICE S.A., costul incinerarilor, motorina, mancare pentru caini etc., miza intregii afaceri fiind mult mai mare.

Detinem mai multe dovezi decat cele prezentate in acest mesaj, dar nu le-am mai putut atasa aici datorita limitei impuse emailului. Pentru a consulta in original documentele prezentate si pentru restul informatiilor contactati direct pe reprezentantul din Tulcea al Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor, d-na Maria Moț - 0722.288.222.

Sambata 11 iunie 2011, dimineata, mai erau in adapost aprox. 30 de caini, asteptandu-si soarta. Joi, 16 iunie 2011 au fost omorati. http://www.youtube.com/watch?v=G7YAriUNzPQ&feature=related

Coruptia locala este prea puternica, va rugam sa ne ajutati sa aducem acest caz la cunostinta publicului!

Va multumesc,

Iulia Zveghințev

0745.79.19.76

Sursa: Cotidianul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii