Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:37 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a făcut transferul de autoritate în Afganistan. Rechinii albi din Constanța se întorc. Câți răniți au fost. Momente deosebite (galerie foto)

ro

25 Feb, 2017 20:15 14409 Marime text
Astăzi militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței ”Rechinii Albi”, din Topraisar, județul Constanța, şi-au încheiat cu succes misiunea executată timp de șase luni în Afganistan.
 
În cadrul unei ceremonii militare Rechinii albi au predat misiunile de luptă și aria de responsabilitate colegilor din Batalionul 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”, din Iași.

Transferul de autoritate între cele două structuri s-a desfășurat în Baza Aeriană Kandahar.
La ceremonia militară, şi religioasă, alături de militari din cele două batalioane, au participat și reprezentanți ai structurilor militare din bază.

Militarii de la Topraisar și-au început misiunea, oficial, în Afganistan, în data de 25 august 2016, la Baza Aeriană Militară Kandahar, când s-a desfăşurat ceremonialul de transfer de autoritate dintre cele două unităţi de elită ale Forţelor Terestre: Batalionul 2 Infanterie Călugăreni şi Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi”.

Patru răniți la fix o lună de la începerea misiunii

Patru militari din Batalionul Protecția Forței ”Rechinii Albi” au fost răniți în ziua de 25 septembrie 2016, în jurul orei 10.30, în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan.

Sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi au fost răniți în acest eveniment nefericit al misiunii.

Soldatul Costică-Victor Tarnovschi, care a suferit plăgi superficiale, a fost trimis la infirmeria Batalionul Protecţia Forţei ”Rechinii Albi” şi a rămas în atenţia echipei medicale româneşti.
 
În prermieră
 
Rechinii albi au avut, în componență, în misiune, doi frați gemeni, sublocotenenți (foto).
Sublocotenenții Căpîlnean Mihai Dorin și Căpîlnean Nicolae Teodor sunt frați gemeni. Au 25 de ani, sunt la prima misiune, ca militari, prieteni, frați și camarazi de arme.

Au urmat împreună Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul" de la Alba Iulia și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

După terminarea academiei și-au dorit inițial să lucreze în Ardeal, ei fiind din Blaj, însă pentru că nu au mai fost locuri pentru amândoi.
 Așa au ajuns să lucreze la Batalionul 341 Infanterie Topraisar pentru a fi împreună.

”Contează foarte mult să îl știu acolo cu mine. E un sentiment de ușurare și încredere”, apreciază cei doi gemeni.

Consideră că au o legătură specială și vor să fie mereu aproape unul de altul.
 
Reamintim că pe 25 iulie anul trecut, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, a avut loc ceremonialul de trecere în revistă a unității înainte de plecarea în Afganistan.

420 de militari constănţeni şi-au luat, atunci, la revedere de la rude, familie şi prieteni.

Înainte de plecare în teatrul de operațiuni militarii de la batalionul 341 au au parcurs un program de patru luni de pregătire, pentru a fi gata să acţioneze în cadrul misiunii NATO „Resolute Support”, pentru asigurarea protecţiei bazei militare din Kandahar şi pentru consilierea forţelor de securitate afgane.
 
Despre Batalionul 341
 
Batalionul 341 Infanterie cunoscut și sub denumirea de „Rechinii Albi” este o unitate de elită a Armatei României și a executat până în prezent următoarele misiuni externe: „ROFND VIII-X” (2004-2005) în Kosovo, „IRAQI FREEDOM” (2008-2009) în Irak și ISAF (2006, 2011) în Afganistan.

Ca semn al recunoașterii valorii profesionale, dar și ca o provocare, începând cu anul 2000, Batalionul 341 Infanterie „Constanța” a fost nominalizat să reprezinte România în cadrul inițiativei regionale SEEBRIG (South Eastern European Brigade), alături de militari din alte șase state partenere: Albania, Bulgaria, Italia, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Turcia.
 
Pentru profesionalismul dovedit pe timpul participării la numeroase exerciții și misiuni internaționale, drapelul de luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanța” este decorat cu următoarele distincții și medalii: „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”, „Emblema de Onoare a Statului Major General” și medalia „Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn de război”.

Facem precizarea că a fost pentru prima dată când se organizează un astfel de ceremonial în Piața Ovidiu, plecare în teatrul de operații a militarilor făcându-se, în general, în urma unei scurte treceri în revistă în curtea respectivei unități militare.

Înainte de plecarea în această misiune Batalionul 341 Infanterie „Constanța” a executat la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica”, Exercițiul de Repetare a Misiunii, în vederea participării în teatrul de operații Afganistan.

Exercițiul a avut ca scop pregătirea, antrenarea și evaluarea detașamentului, în condiții apropiate de realitatea câmpului operațional din teatrul de operații Afganistan.

În cadrul acestui exercițiu, militarii au aplicat și validat tehnici, tactici și proceduri NATO specifice misiunilor de stabilitate și sprijin, pentru îmbunătățirea și evaluarea nivelului de instruire.

Sursa foto: Facebook.com/ForteleTerestre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii