Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:08 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reţinuţi pentru că exploatau sexual minore şi majore din familii defavorizate

ro

13 May, 2016 23:49 912 Marime text
La data de 12.05.2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  Neagu Robert, Neagu Nixen şi  Roman Costache Andrei, pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire/aderare la un  grup infracţional organizat, trafic de minori şi trafic de persoane.
 
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2011-2016, pe raza municipiului Iaşi s-a constituit un grup infracţional organizat inițiat de către inculpatul  Costache Raj (arestat  în vederea extrădării în Italia) având ca scop racolarea, transportul, cazarea  şi exploatarea sexuală  transfrontalieră a unui număr de 6 persoane vătămate  minore,  cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani și 24  persoane vătămate  majore  care proveneau din familii defavorizate , cu un grad redus de instrucţie, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilităţi.
 
În perioada 2011-2016, inculpatul Costache Raj a coordonat şi a supravegheat în permanență întreaga activitate infracţională de recrutare a tinerelor minore şi majore, cazarea, transportul și exploatarea acestora în Italia,  Roma şi totodată a coordonat, racolat și exploatat sexual persoanele vătămate  pe teritoriul municipiului Iași.
 
La grupul inițiat de către inculpatul Costache Raj a aderat  inculpatul  Neagu Robert, care se ocupa de derularea actelor de recrutare, cazare, transport şi exploatare sexuală a tinerelor , inculpatul  Bobocel Constantin ( decedat într-un accident de mașină în cursul urmăririi penale), şi inculpaţii Neagu Robert , Neagu Nixen și Roman Costache Andrei  care au avut rolul de a racola tinere minore şi majore, de a le caza la domiciliile lor sau în apartamente închiriate pe raza municipiului Iaşi.
 
De asemenea, sub promisiuni false că vor fi angajate în baruri şi că vor câștiga sume mari de bani inculpaţii  le-au determinat pe tinerele racolate să-i însoţească în Italia, Roma, unde au fost cazate în apartamente închiriate iar ulterior exploatate sexual, sumele de bani obținute de către persoanele vătămate fiind colectate de către  membrii grupului.
 
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că în cadrul grupului infracţional un membru important a fost inculpatul Neagu Robert care a avut rolul de a racola tinere minore şi majore de pe raza mun. Iaşi, de a le caza în municipiul Iaşi la domiciliul său şi de a le transporta în Italia, Roma, în vederea exploatării sexuale “la stradă”.
 
De asemenea, s-a stabilit că acesta s-a preocupat de  supravegherea şi „protecţia” în Italia, Roma, a tinerelor exploatate sexual  precum şi de colectarea banilor obţinuţi de către acestea din practicarea prostituţiei atunci când inculpatul Costache Raj se afla  în România.
 
 Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii