Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reclasificarea localităților. Cum vor fi redenumite Constanța, Mangalia, Medgidia, Hârșova, Negru Vodă, Cernavodă. La ce ajută

ro

18 Aug, 2016 08:45 38261 Marime text


Guvernul are în vedere o nouă reorganizare administrativă și modifică, după 25 de ani, clasificarea orașelor și municipiilor raportat la numărul de locuitori, urmând să fie luat în calcul numărul de locutori de la data de 1 iulie a anului precedent, stabilit de Institutul Național de Statistică.
 
Astfel orașele vor fi reclasificate, în 7 categorii, în funcție de statutul administrativ, poziția geografică, nivelul de dotare, valențele de natură culturală și ecologică, iar comunele vor fi încadrate în 2 categorii, ceea ce va impune și modificarea grilei de calcul al impozitului pe locuință, potrivit Profit.ro.

În acest sens municipiul Constanța va se va redenumi și va deveni municipiu pol regional principal pentru că deține sedii de instituții de interes național, centre universitare recunoscute, populație peste 250.000 și peste 400.000 locuitori în aria funcțională.
Municipiul Constanța va avea în componență și stațiunea Mamaia și cartierul Palazu Mare.
O altă categorie în urma reclasificării va fi aceea de municipii și orașe poli județeni secundari (unitățile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de echilibru la nivelul județelor, având populație peste 20.000 și peste 50.000 în aria funcțională); municipii și orașe centre urbane cu rol zonal (unitățile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de servire teritorial la nivel sub-județean, de anvergură mai mică decât polii județeni secundari, având o populație peste 5000 locuitori și peste 20.000 în aria funcțională).
La această categorie vor intra municipiile Mangalia și Medgidia, ultima împreună cu Valea Dacilor și Remus Opreanu.
 
La categoria municipii și orașe centre urbane cu rol zonal (unitățile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de servire teritorial la nivel sub-județean, de anvergură mai mică decât polii județeni secundari, având o populație peste 5000 locuitori și peste 20.000 în aria funcțională) vor intra, din județul Constanța, orașele Cernavodă, Hârșova, având în componență și Vadu Oii, Băneasa și Negru Vodă, aici fiind incluse localitățile Darabani, Grăniceru și Vâlcelele.
Pe la colțuri se vorbește că decizia Guvernului are în vedere creșterea indemnizațiile primarilor, viceprimarilor și secretarilor unităților administrativ-teritoriale care sunt calculate în funcție de categoriile municipiilor, orașelor și comunelor, dar și a taxelor și impozitelor locale care vor fi recalculate.
Mai trebuie făcută precizarea că în prezent municipiile sunt de rang 0, I și II.  
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii