Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:24 04 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reacția procurorului general al României după anunţul ministrului Justiţiei care a declanşat procedura de numire a noului procuror general

ro

21 Feb, 2019 13:49 721 Marime text
Ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, ci trebuie să ia legătura cu conducătorul acesteia, a declarat, joi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, după anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, conform căruia a fost declanşată procedura de numire a noului procuror general, conform Agerpres.ro

Lazăr a precizat că el nu a fost contactat de ministrul Toader, "care a venit tiptil la sediul instituţiei".

"Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva. Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni. Am primit la birou pe oricine a venit. De asemenea, ne gândim la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, care spune foarte clar că instituţiile trebuie să coopereze loial, adică ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, trebuie să vină să ia legătura cu conducătorul instituţiei şi să-şi spună bărbăteşte ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituţie, nu m-a convocat nicăieri. Mă mai gândeam dacă era cazul de mers unde... mă rog, am fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg. Dar, dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie de a reprezenta MP în raport cu un alt ministru este procurorul general", a afirmat Lazăr.


Potrivit acestuia, Toader '"a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociaţiei Procurorilor".

"Acel procuror trebuie să-şi clarifice mai întâi problemele de legitimitate, de reprezentativitate în cadrul acelei asociaţii şi acest lucru se poate face numai printr-o adunare generală, nu printr-o combinaţie obscură (...) în care preşedintele acestei asociaţii a fost pus în situaţia de a demisiona", a adăugat Augustin Lazăr.


El a precizat că nu a fost lansată o procedură oficială de numire a unui procuror general şi a acuzat promovarea "unor intrigi prin care nişte procurori să se lupte între ei".

"Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eşuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut, a recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. A venit şi a spus că se termină mandatul procurorului general. (...) Nu există procedură lansat oficial, nu există o procedură serioasă. Noi trebuie să vedem mai întâi un anunţ care are în spate o procedură care este deja lansată, care are un caracter legal. Informaţia zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici şi nu a avut curajul să ia legătura cu procurorul general, ci faptul că magistraţii din ţară sunt convocaţi în adunări generale de CSM să-şi dea cu părerea, să-şi spună opinia cu referire la un act normativ suspect de neconstiuţionale - ordonanţa de urgenţă care tocmai a fost publicată şi care va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcţional, spre bucuria unora", a susţinut Lazăr.

 Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Tudorel 21 Feb, 2019 15:43 Dupa ce ai plans ca o muiere cand Tudorel a inceput procedura de revocare, cred ca e cam tarziu sa incepi sa o arzi pe masculul alfa care "nu mananca oameni".. deci tataica, da-i cu praf de mers ca nu sperii pe nimeni.. Tudorel ti se chisa in freza aia smechera cand vrea muschiu' lui