Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:10 25 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasă din programul de guvernare

ro

16 Nov, 2015 21:28 693 Marime text
Dacian Cioloş a declarat, astăzi, la finalul întâlnirii cu grupul UDMR, că propunerea de comasare a alegerilor şi introducere a mandatului de cinci ani pentru toţi aleşii va fi scoasă din programul de guvernare, aceasta fiind una dintre solicitările societăţii civile fără susţinere în Parlament.
 
Solicitat să comenteze propunerea ca parlamentarii să aibă un mandat de cinci ani, la fel ca şeful statului, aşa cum prevede programul său de guvernare, premierul desemnat a părut confuz: "Mandat de cinci ani? În ce sens? Nu. Gândiţi-vă că am făcut un program de guvernare în patru zile, ca premier desemnat, fără să aibă miniştrii la dispoziţie cu care să se consulte". Cioloş a explicat că a preluat foarte multe din iniţiativele şi din "ideile străzii" pe care a vrut să le testeze, deşi unele dintre ele ar putea avea puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an de zile.
 
Premierul desemnat a mai explicat că programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorităţi şi acelea trebuie luate în considerare ca obiective.
 
Programul Guvernului Cioloş, trimis astăzi Parlamentului, cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.
 
Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.
 
În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.
 
sursa foto: antena3

Ti-a placut articolul?

Comentarii