Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:39 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Procurorul Emilian Eva, reţinut de colegii de la anticorupţie

ro

09 Jul, 2015 17:39 1859 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 iulie 2015, ora 16.55, până la data de 10 iulie 2015, ora 16.55, a inculpatului EVA EMILIAN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de: 
-  luare de mită,
-  spălare de bani,
- efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite,
-  fals în declaraţii.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital,  inculpatul Eva Emilian i-a solicitat unui medic, să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate. 
Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală,  față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian.
După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – martie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.
Astfel, în perioada august 2014-martie 2015, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian un număr de 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacţionarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.
În acelaşi context, în luna februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la același medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuţi pe care a susţinut că urma să le remită omului de afaceri. În fapt, inculpatul  a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.
În acelaşi interval, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul respectiv un tablou, la un preţ subevaluat, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piaţă. 
Ulterior, în intervalul susmenţionat, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la de la aceeași persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.
La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar inculpatul a obţinut de la Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii aflate pe teritoriul statului mai sus menţionat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită.
      În intervalul august 2014-iunie 2015, inculpatul Eva Emilian a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
     Concret, în intervalul noiembrie 2014 – aprilie 2015, inculpatul Eva Emilian a achiziţionat, de la diverse persoane fizice, un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la o casă de licitaţie din Bucureşti, dintre acestea un număr de 16 tablouri fiind evaluate la suma totală de 81.600 de euro.
În perioada ianuarie – februarie 2015, inculpatul Eva Emilian a postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de anunțuri un număr de 34 de tablouri presupus a fi semnate sau executate de către pictori renumiți, solicitând suma totală de 51.800 de euro.
În intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri au fost evaluate de către inculpatul Eva Emilian şi alți intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei.
Din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Eva Emilian a făcut în cuprinsul ei mențiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus.
     
      În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

      În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
      
        Inculpatului Eva Emilian i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 10 iulie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

  Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii