Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:34 24 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE-Procurorii DNA au stabilit o cauțiune de 150.000 lei pentru fostul ministru al Energiei Constantin Niță

ro

25 Apr, 2016 16:12 957 Marime text
 
Fostul ministrul al Energiei, Constantin Niţă, trebuie să depună o cauţiune de 150.000 de lei, pentru a scăpa de o eventuală cerere de arestare. Procurorii anticorupție susțin că Niţă ar fi cerut de la un om de afaceri 5% din valoarea unui contract, şi a primit 30.000 de euro şi 300.000 de lei, bani care au fost folosiţi pentru finanţarea PSD Braşov.
 
Fostul ministru a venit astăzi la DNA, însoţit de avocat, şi a cerut procurorilor un termen pentru studierea dosarului în care a fost citat.
Constantin Niță a fost ministru al Energiei în cabinetul Victor Ponta. În luna aprilie, când i-a expirat mandatul la conducerea PSD Braşov, Constantin Niţă s-a retras din viaţa politică, anunţând că nu va mai candida pentru un mandat de deputat în viitorul Parlament. Niţă a spus atunci că se retrage şi din conducerea centrală a PSD.
 

"Am fost onorat să fac parte din conducerea celui mai mare partid din România, un partid care a scris istorie, cu momente extraordinare, dar şi perioade mai puţin bune”, a anunţat acesta.

 
În luna februarie a acestui an, Constantin Niţă era principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Surse din PSD susţin că acesta a fost înlăturat de Liviu Dragnea, în urma unei discuţii avute cu câteva ore înainte de alegerile pentru Consiliul Naţional.


UPDATE, ora 16.45:


Oficial de la DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de la data de 25 aprilie 2016 faţă de inculpatul NIŢĂ CONSTANTIN, deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Inculpatul Niţă Constantin trebuie să depună o cauţiune în valoare de 150.000 lei, urmând a comunica procurorului în termen de 6 (şase) zile lucrătoare de la data prezentei ordonanţe dacă este de acord să depună valoarea stabilită, aceasta urmând a fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei la o unitate bancară.
 
Potrivit  ordonanței de luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, există  date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
            În cursul anului 2013,  Niţă Constantin, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu  primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.
Potrivit înţelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niţă Constantin în două forme: parţial cash şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui NIŢĂ CONSTANTIN.
            În consecinţă, la data de 21.07.2013,  Niţă Constantin a primit  30.000 euro de la omul de afaceri,  în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. 
            De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism,  suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.
Suma solicitată nu a fost, aşadar, achitată integral, ci două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Secţia 1 Poliţie Braşov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
c1)  să nu ia legătura direct sau indirect, în nici un mod, cu anumite persoane menţionate în ordonanţă
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
 
Inculpatului i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Inculpatului NIŢĂ CONSTANTIN  i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii