Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:10 18 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prin sistemul RO-ALERT vor fi transmise avertizări şi pentru fenomenele meteo extreme

ro

02 May, 2019 13:51 356 Marime text
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat joi că prin sistemul RO-ALERT urmează să fie transmise avertizări şi pentru fenomenele meteo extreme, informează Agerpres.ro

"RO-ALERT este un sistem nou implementat şi există foarte multe lucruri de perfectat legislativ. Avem o ordonanţă care este în curs de avizare şi care vine să faciliteze după asta emiterea unor proceduri suplimentare. Numai că noi n-am aşteptat legislaţia să fie emisă ca să funcţionăm cu el şi funcţionăm pe baza unor protocoale şi pe baza unor proceduri tranzitorii până apare această ordonanţă şi care ne va permite să facem şi mai multe în viitor. Ce am stabilit cu colegii noştri de la ANM este un număr de situaţii sau câteva situaţii, precum vijeliile cu risc major de a se transforma într-un cod roşu, care sunt de cod portocaliu, dar poate să se transforme în cod roşu sau să aibă un impact major, căderi poate de grindină de dimensiuni mari şi alte situaţii de care dânşii ne informează şi noi putem trimite mesajul RO-ALERT în zona respectivă", a declarat Raed Arafat la Ministerul Afacerilor Interne.


El a precizat că acest lucru se va face printr-o procedură care va fi realizată până în data de 6 mai.

"Este o echipă care va lucra împreună - de la IGSU, de la ANM, de la DSU şi va realiza această procedură până în data de 6", a spus Arafat.


Potrivit acestuia, va fi instalată o legătură telefonică între dispeceratul de la Centrul naţional de prognoză meteo şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

"Acest hot-line înseamnă că telefonul nu poate fi ocupat cu nimic altceva. STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine şi acest lucru înseamnă că vom putea să stabilim comunicarea de a transmite un mesaj foarte urgent între dispecerate pentru emiterea mesajului, dacă va fi cazul", a explicat Arafat.


El s-a întâlnit, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. 

Agerpres.ro
Sursa foto: Facebook/Departamentul pentru Situații de Urgență

Ti-a placut articolul?

Comentarii