Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:34 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul curs de cardiooncologie va avea loc la Constanţa! Nume cunoscute din medicină, prezente la eveniment (video)

ro

12 Sep, 2018 12:00 1035 Marime text

Pe data de 28 septembrie 2018 are loc la Constanţa primul Curs de Cardiooncologie din România, eveniment ce va avea loc la Bavaria Blu.

Subiectul este extrem de relevant datorită creşterii incidenţei cancerelor, a complexităţii regimurilor chimioterapeutice şi a supravieţuirii postcancer, toate acestea ducând la creşterea importanţei conştientizării complicaţiilor cardiovasculare, ale patologiei şi terapiei oncologice. De aceea, în majoritatea tarilor occidentale, oncologii lucrează din ce în ce mai mult în echipa cu medicii cardiologi pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni oncologice, ceea ce a dus la dezvoltarea unei specializări de graniţă numită cardio-oncologie.

În România se fac primii paşi în acest domeniu medical, câteva centre facând eforturi de a dezvolta acest concept. Dorinţa de a ajuta pacienţii şi de a împartăşi informaţii şi experienţa cu alţi colegi au determinat echipa formată din conf. dr. Ruxandra Jurcuţ (cardiolog), conf. dr. Laura Mazilu (oncolog) şi conf. dr. Irinel Raluca Parepa (cardiolog) să organizeze primul curs de cardio-oncologie din România.

“Prin acest curs dorim sa promovam o mai buna intelegere stiintifica si practica asupra unui domeniu in plina dezvoltare – Cardio-oncologia - pentru a gasi un echilibru intre eficacitatea tratamentului oncologic si reducerea efectelor adverse cardiovasculare la pacientii oncologici. In ultimul deceniu am asistat la dezvoltarea ghidurilor de practica in cardio-oncologie adoptate atat de societati de cardiologie, de imagistica cardiovasculara cat şi, bineinteles, de societatile profesionale de oncologie. Este esentiala o buna cunoaştere a problemei pentru ca ingrijirea şi urmarirea pacientilor oncologici sa includa, acolo unde este necesar, cardiologi alaturi de oncologi“, a spus Ruxandra Jurcuţ.

„Se impune o abordare multidisciplinara a pacientului oncologic. Avem nevoie de avizul cardiologului pentru a indica pacientului tratamentul oncologic curativ. Consideram ca aceasta colaborare multidisciplinara este in avantajul medicilor si in beneficiul pacientilor” , a spus Conf. dr. Laura Mazilu.

“La nivel mondial, bolile cardiovasculare si cancerul sunt principalele cauze ale deceselor prin boli netransmisibile. Terapiile oncologice sunt tot mai active si performante, dar au si efecte secundare importante. Multi pacienti afectati de cancer sunt vindecati sau traiesc o perioada mai lunga de timp, si pot dezvolta complicatii cardiovasculare, uneori la distanta in timp fata de incheierea tratamentului. Toate aceste lucruri trebuie stiute si luate in considerare.” , a declarat Conf. dr. Irinel Raluca Parepa.


Cursul are caracter interdisciplinar, cu informaţii foarte utile pentru specialităţile oncologice, cardiologice, hematologice, hemato-oncologice, medicină internă, medicină de familie, dar organizatorii invită să participe orice medic interesat de acest subiect.

Ti-a placut articolul?

Comentarii