Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prim-ministrului Viorica Dăncilă, întrevedere cu Secretarul General al Consiliului UE

ro

05 Dec, 2018 13:23 936 Marime text

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 5 decembrie 2018, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, cu participarea membrilor Guvernului României. Întâlnirea face parte din dialogul uzual al reprezentanților statului care va exercita Președinția rotativă a Consiliului UE cu oficiali ai instituțiilor europene.

Șeful Executivului a reconfirmat angajamentul României pentru derularea unei Președinții eficiente, cu scopul menținerii unității și coeziunii la nivel comunitar, într-un context european marcat de numeroase provocări. Totodată, prim-ministrul român a prezentat succint stadiul avansat al pregătirilor, accentuând faptul că România este deplin pregătită pentru preluarea mandatului de Președinție a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis aprecierea pentru buna colaborare cu Secretariatul General al Consiliului pe perioada pregătirilor pentru preluarea Președintiei rotative a Consiliului UE, atât în ceea ce privește aspectele de fond, cu accent pe colaborarea în elaborarea Programului comun de lucru pe 18 luni al Consiliului UE/al Trio-ului România-Finlanda-Croația, cât și cu privire la sprijinul acordat de Secretariatul General al Consiliului pentru formarea profesională a experților români cu atribuții în procesul de negociere a dosarelor active la nivel UE.

De asemenea, premierul român a asigurat că își va asuma rolul de facilitator al consensului, în vederea asigurării echilibrului necesar derulării în condiții optime a Președinției române a Consiliului.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului a prezentat rolul pe care Președinția română îl va avea în relația cu instituțiile europene – Consiliul, Comisia și Parlamentul European. Premierul Viorica Dăncilă a reliefat că, în condițiile în care Președinția română survine la finalul unui ciclu legislativ, dialogul cu Parlamentul European va avea o consistență mai mare în prima parte a mandatului, până la jumătatea lunii februarie. 

Au fost discutate, de asemenea, o serie de detalii tehnice și organizatorice și a fost evidențiat rolul grupurilor de lucru în asigurarea unui mandat de succes.

Totodată, au fost abordate o serie de subiecte de actualitate de pe agenda europeană: negocierea Cadrului financiar multianual, extinderea Uniunii Europene și Brexit.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat încredere față de continuarea unei cooperări eficiente cu Secretariatul General al Consiliului și pe perioada exercitării de către România a primului mandat de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, colaborare menită să contribuie la gestionarea agendei europene, negocierea dosarelor active și asigurarea continuității procesului legislativ european.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii