Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:28 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 400 de magistrați au semnat memoriul Protest față de modificările pe care CSM vrea să le aducă legilor justiției

ro

28 Jul, 2015 08:32 729 Marime text
 
Peste 400 de magistrați au semnat memoriul prin care protestează față de modificările pe care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) vrea să le aducă legilor justiției. Memoriul, semnat până acum de 405 persoane, a fost înaintat către CSM, Institutul Național al Magistraturii și către Ministerul Justiției, informează B1 TV.

„În plină vacanţă judecătorească, Comisia nr. 1 – independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare, integritatea şi transparența sistemului judiciar din cadrul CSM, în şedinţa din 21.07.2015, ora 10.00, pct. 8, a propus modificarea legilor justiţiei”, se arată într-un comunicat, citat de B1 TV.

„Magistrații se revoltă împotriva acestor măsuri, care vizează:

- reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)

- schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)

- reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004)”, se mai arată în comunicatul citat.

Semnatarii consideră că „toate aceste modificări, care vor reînvia dispoziţii a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost ferm criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar, în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), agreat de Uniunea Europeană şi România, vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar”.


Sursa: B1 TV
Sursa foto: lultimaribattuta.it

Ti-a placut articolul?

Comentarii