Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:20 25 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial DSVSA Constanţa Au fost stinse 81 de focare de pestă porcină africană, în judeţul Constanţa. Unde se mai găseşte virusul

ro

10 Apr, 2019 10:55 564 Marime text
DSVSA Constanța informează asupra faptului că până la data redactării prezentei, pe raza județului Constanța, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 10 localități.

Începând cu luna martie 2019 au fost stinse 81 de focare din cele 92, dispunându-se ridicarea restricțiilor aplicate prin programele de măsuri în 39 de localități de pe raza județului Constanța. În acest sens au fost efectuate inspecții clinice și testări serologice cu rezultate negative pentru PPA din gospodăriile aflate în zona de protecție a fiecărui focar, precum și inspecții clinice în toate gospodăriile aflate în  zonele de supraveghere.

În prezent au rămas 12 focare active PPA, a căror stingere e planificată după finalizarea inspecțiilor clinice.
În ceea ce privește evoluția PPA la mistreți, aceasta a cunoscut începând cu 01.01.2019 o dinamică ascendentă, confirmându-se cazuri de PPA la mistreți găsiți morți sau vânați din 15 fonduri de vânătoare aflate pe raza județului Constanța.

Totodată, până la această dată, au fost despăgubiți 852 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 3.966.650 de lei.
Vă reamintim că, prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
 
De asemenea, pentru a proteja porcii de această boală,  recomandăm crescătorilor de porcine să respecte următoarele sfaturi:
  1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  2. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  4. nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
            Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau D.S.V.S.A. judeţeană.
            Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii