Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O specie de rechin a stabilit un nou record de longevitate 400 de ani de viață sub apele înghețate

ro

20 Aug, 2016 21:35 2490 Marime text
Cercetătorii au observat că un exemplar trăieşte în medie 200 de ani, iar unele specimene au ajuns chiar şi la 400 de ani.
 
Rechinul de Groenlanda este o specie mai puţin cercetată. Aceşti peşti trăiesc în nordul Oceanului Atlantic, la suprafaţă apei, dar pot stă şi la mare adâncime, până la 2 kilometri sub nivelul marii.
 
Specia se deplasează foarte lent, iar această caracteristică este asociată în general cu o durata mare de viaţă.
Julius Nielsen, de la Universitatea din Copenhaga, este cel care a reuşit să calculeze durata de viaţă a unui rechin de Groenlanda. El a analizat ochii prelevaţi de la 28 de femele rechin. Acestea au între 4 şi 5 metri lungime şi sunt mai mari că masculii.
 
Nielsen a aflat că durata medie de viaţă a unui rechin din această specie este de 272 de ani. Maturitatea sexuală o ating însă abia după vârstă de 155 de ani, declara cercetătorul pentru publicaţia Science.
 
Cel mai bătrân exemplar analizat avea în jur de 392 de ani, cu o eroare posibilă de 120 de ani. Dar, cum acest exemplar avea numai 5 metri lungime, iar alţii ajung şi mai mari, este evident că mulţi rechini din această specie trăiesc mai mult de 400 de ani, spune Nielsen.
 
Astfel, rechinul de Groenlanda devine oficial cel mai longeviv vertebrat de pe Pământ. Recordul absolut este deţinut însă de nevertebrate, mai exact de corali, care pot depăşi 500 de ani.



Sursă: yoda.ro
Sursă foto: independent.md
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii