Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nouă hărți care schimbă modul de a vedea lumea

ro

12 Nov, 2013 13:12 6084 Marime text
Nouă hărți care te vor face să vezi  lumea cu alți ochi.

Unu: Harta IQ-urilor
Aceasta este prima hartă care arată media scorurilor naționale IQ.  Testul de inteligență este o metodă care face parte din diagnosticul psihologic, ce stabilește gradul de inteligență  al unei persoane. Aceste teste pot stabili capacitatea cognitivă în viața de toate zilele a individului. Ele pot prevedea succesul sau eșecul persoanei examinate, la școală sau serviciu. De asemenea, sunt măsuri ajutătoare în stabilirea unor boli psihice.
   Singapore se mândrește cu cel mai mare scor național IQ-ul, cu o medie de 108. Cel mai scăzut IQ este în Mozambic și alte țări din Africa.

Doi:  Harta drapelelor
Harta  prezintă drapelele tuturor țărilor. Există doar două țări care au drapele de formă patrată. Acestea sunt Elveția și Vatican.

Trei: Concediu de maternitate plătit
Harta prezintă perioadele de concediu de maternitate plătit pe care le suportă statul. Începând de la mai puțin de 14 săptămâni în Asia, o parte a Africii și unele țări din America de Sud și terminând cu peste 26 de săptămâni, în Canada, Rusia și o mare parte a Europei. SUA este una din cele 188 de țări care nu au concediu medical plătit.

Patru: Harta densității populației
  Harta prezintă un cerc unde locuiesc mai mulți oameni decât oriunde în altă parte a globului. Cele mai populate țări sunt  Macao și Monaco.
   Regiunea administrativă specială Macao a Republicii Populare este un mic teritoriu pe coasta de est a Chinei. Se află la 70 km sud-vest de Hong Kong și la 145 km de Guangzhou. Este una dintre cele mai vechi colonii europene din China, datând încă din secolul al XVI-lea. Guvernul portughez a transferat Republicii Populare Chineze suveranitatea asupra acestei regiuni în 1999, și este momentan condusă ca o Regiune Administrativă Specială a Republicii Populare Chineze. Are o suprafaţă totală de 29,5km2, și o populație de 554,600 locuitori. Densitatea fiind de 18,568loc/km2 .


Cinci:  Atitudinea față de străini
   Harta utilizează date de la Forumul Economic Mondial, pentru a evalua atitudinea cu care sunt priviți străinii. Întrebarea în baza căreia s-a realizat sondajul a fost una simplă: Cât de bineveniți sunt străinii în țara voastră? Potrivit datelor, cele trei țări în care străinii sunt cel mai bine primiți sunt Islanda, Noua Zeelandă și Maroc .

Șase:  Libertatea presei
Scandinavia și țările din Europa de Nord ies în evidență ca favorite în această hartă, care arată că aici libertatea presei este cu adevărat respectată. La polul opus se află China, Iran, Arabia Saudită ș.a

Șapte:   Harta vegetației
Prezintă cele mai împădurite suprafețe. Petele verzi sunt cele cu o vegetație bogată, iar cele deschise la culoare sunt regiunile unde vegetația lipsește din cauza secetelor prelungite sau a înghețurilor permanente.


Opt:   Consumul anual de cafea pe cap de locuitor
Harta prezintă câte kilograme de cafea consumă în medie fiecare locuitor. Între 6.8 și 12kg consumă locuitorii din Finlanda, Suedia, și Norvegia. Mai puțin de 0.8kg de cafea se consumă în țările africane și cele asiatice.


Nouă:   Harta din litere
Ultima, dar nu cea din urmă hartă prezintă țările lumii scrise cu litere de diferite mărimi și culori.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii