Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Herlea, bariton al Operei Naţionale Bucureşti, a încetat din viaţă

ro

25 Feb, 2014 00:54 1956 Marime text
Baritonul Nicolae Herlea a încetat din viaţă luni seară, la vârsta de 86 de ani, după o grea suferinţă.
Herlea a cântat pe marile scene ale lumii, fiind o voce apreciată de nume sonore ale genului, printre care Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan.
Născut la București, pe 28 august 1927, Nicolae Herlea a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca.
Potrivit realitatea.net, debutul pe scena Operei Naționale din București (ONB) a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera "Paiațe", de Ruggero Leoncavallo, în vechiul Teatru "Regina Maria". În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării.
Dincolo de cariera excepțională desfășurată în fața publicului din România, Nicolae Herlea a urcat pe scenele celor mai prestigioase opere ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balșoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra şi Opera Mare din Paris.
Rolul de referință al carierei sale a fost Figaro în "Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini, dar de neuitat rămân și interpretările rolurilor principale de bariton din "Rigoletto", "Paiațe", "Bal mascat", "Trubadurul", "Tosca" și multe altele.
În ultimii ani, Nicolae Herlea putea fi întâlnit în postura de președinte al juriului Concursului Internațional de Canto "Hariclea Darclee" de la Brăila, unde sfătuia și încuraja cei mai talentați tineri cântăreți români.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii