Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Multinaţionalele din ţara noastră ar putea migra către Budapesta sau Sofia

ro

12 Mar, 2013 10:50 1160 Marime text
Oamenii de afaceri sunt extrem de atenţi la mişcările care se petrec în arcul guvernamental. Cele care nu sunt suficient explicate sau care se dovedesc mai puţin transparente sunt imediat sancţionate. Prima sancţiune este blocarea investiţiilor „până se limpezesc lucrurile”. Al doilea pas este mutarea afacerilor în ţări cu legislaţie mai predictibilă. Chiar dacă nu schimbi din 3 în 3 ani cota de impozitare a profitului, dar discuţi despre asta la fiecare 3 luni, nu e un semnal bun, explică Dragoş Roşca, proprietarul fondului de investiţii Gemisa Investments într-un interviu acordat luni HotNews.ro. „Companiile pe care le am şi care activează în zona b2b resimt pentru că toţi îşi reevaluează investiţiile. Asta e primul lucru pe care îl faci în condiţii de incertitudine: amâni sau opreşti investiţiile.
Al doilea lucru este că unii dintre clienţii noştri - clienţi multinaţionale - îşi repoziţionează interesele de afaceri. Intrând în UE, România devine un cartier al acestei Uniuni. E posibil ca foarte curând să vedem tot mai multe multinaţionale că vor migra fie către Budapesta, fie către Sofia, să nu mai ţină în România un headquarter cu toate funcţiile. Aici s-ar putea să rămână doar un departament- vânzări sau logistică. Am putea vedea relocalizari ale producţiei - de ce să ţină 3 făbricuţe mici, una în România, alta în Cehia şi a treia în Ungaria? O să ridice o singură fabrica mai mare, pe care o pot face ori la noi, ori la unguri ori la cehi.
Dacă tu spui că menţii rata impozitului pe profit în Romania, nu te apuci să o schimbi din 3 în 3 ani. Şi chiar dacă n-o schimbi, nu te apuci să discuţi despre asta din 3 în 3 luni! La noi nu s-a schimbat această rată, dar se discută aproape zilnic despre ea. Hai să n-o mai discutam 10 ani despre asta, s-o lăsam aşa cum e! Dacă ne tot întrebăm cum să o facem, să fie progresivă, regresivă, să impozităm într-un fel dividendele, să le lăsăm aşa...? De ce în Elveţia n-o să întâlneşti problema asta?

Citeşte mai mult AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii