Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mugur Isărescu vrea să păstreze secrete salariile directorilor din BNR

ro

08 Aug, 2016 15:15 1879 Marime text
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, se opune publicării salariilor directorilor din banca centrală, având în vedere că aceștia lucrează într-o piață internațională și trebuie plătiți concurențial cu cei din alte țări, informează Agerpres.
 
"Spre sfârșitul lunii, Consiliul de Administrație va veni și va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem și cu directorii, și pe la șefii de servicii sau rămânem doar noi, cei din CA.  Eu, personal, am să mă opun și am să votez împotriva publicării salariilor directorilor. Această instituție este una care lucrează în piața internațională. Și veți vedea că, în afară de 3-4 bănci nordice, nicio țară europeană nu își publică salariile directorilor, pentru că ele fac parte din concurența instituțională. Eu optez pentru asta. Nu știu ce va face CA, dar trebuie să luăm o hotărâre și aici, pentru că altfel intervine o suită de discuții pe această temă a salarizării care nu este benefică Băncii Naționale", a declarat astăzi Mugur Isărescu.
 
În plus, el a menționat că va fi publicată, tot la finalul lunii, și situația în alte țări europene, pentru că există astfel de comparații în mediul public. "Veți constata, pentru că noi am făcut un documentar, că nu avem o situație omogenă. Nici băncile centrale nu sunt omogene. Spre exemplu, Banca Națională a Ungariei nu face supraveghere", a subliniat guvernatorul BNR.
 
Potrivit acestuia, în momentul în care Banca Națională a decis să nu publice salariile, situația era similară în majoritatea băncilor centrale din Europa. "Decizia de a nu publica făcea parte din atributul de independență financiară a băncii centrale. Să poată stabili salariile astfel încât să îndeplineasă și obiectivele din mandat — stabilitatea prețurilor, a cursului de schimb, stabilitatea financiară (deși cele două din urmă nu sunt clar menționate în mandat). În plus, cu toate că nu este menționat nicăieri, avem și acest obiectiv, ca orice instituție financiară, să facem profit. Dacă putem face politică monetară care să nu ne ducă în pierdere, de ce să nu o facem. Avem trei obiective îndeplinite, plus capacitatea de a face profit", a adăugat oficialul BNR.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii