Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit arhitectul Băncii Naționale Române, Cristina Țurlea!

ro

23 Feb, 2021 12:42 2668 Marime text


Cristina Țurlea, arhitectul Băncii Naționale Române, a murit!

Informația a fost transmisă astăzi, 23 februarie 2021, de Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, citat de Gândul.info.

”Arhitecta Cristina Țurlea, colega noastră de la Banca Națională, a plecat mult prea devreme la cele veșnice. Ne vom aminti mereu de tot ce a făcut pentru instituția noastră, de când a venit la BNR, în 2005, valorificând si experiența, cunoștințele acumulate si consolidate la Ministerul Lucrărilor Publice”, a transmis Mugur Isărescu, citat de presa centrală.

„Ne vom aminti de vocația ei pentru perfecționare profesională – a absolvit Universitatea de Arhitectură, apoi a obținut o diplomă în Drept, si-a susținut Doctoratul în Arhitectură si a dobândit un atestat de specialist în studii istorice. Sau de pasiunea si profesionalismul cu care s-a alăturat echipei noastre de arhitecți, în procesul de anvergură susținut ani în șir de Banca Națională pentru consolidarea, restructurarea si restaurarea palatelor si sediilor sale istorice. Totodată, ne vor aminti de „arhitecta noastră” cărțile de autor, scrise cu talent şi cu bogăție de informații. Cristina Țurlea s-a afundat în arhive şi de acolo, după meticuloase cercetări, a scos la lumină, cu ochi de arhitect si cu vocație de scriitor, priceperea de a construi durabil şi monumental a generaţiei de specialişti în domeniu ce s-a format şi s-a afirmat, pe pământ românesc, începând din a doua jumătate a veacului al XIX-lea”, se mai arată în mesajul Guvernatorului BNR.

“Cronica restaurării Palatului Vechi”, nominalizată în 2011 la Anuala de Arhitectură, „Centrul istoric si financiar al Bucureștilor” ori recenta apariție „Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare” sunt lucrări-album, veritabile documente de referință, ce surprind, etapă cu etapă, momentele reabilitării unor capodopere ale patrimoniului național. Toate redate societății românești de astăzi. Somn lin, Cristina! Condoleanțe familiei îndurerate!”, a încheiat Mugur Isărescu.

 
”Cu durere, Uniunea Arhitecților din România anunță trecerea in nefiițăa, după o lungă și grea suferință, a colegei noastre, arhitecta Cristina Țurlea. A fost o prezență luminoasă, cu preocupări atât în domeniul reperelor culturale ale meseriei cât și în domeniul artelor vizuale, o sensibilitate deosebită grație careia a realizat o serie de expoziții de pictură, precum "Culori și culoare", "InSemne în Culoare", "Joc de Culori", "InCHIPuiri", ALEGria", "EMOgrafii", "Priviri" și altele talmacite cu farmec și o inegalabilă înțelegere de soțul sau Stelian Țurlea. Atât volumele dedicate construcțiilor bancare cât și expozițiile sale de o valoare deosebită sunt numai o parte din bogăția lăsată nouă de un intelectual adevărat și un spirit artistic dăruit cu har.
Dumnezeu s-o aibă în pază!
Condoleanțe familiei îndoliate!”, a transmis în urmă cu câteva zile Uniunea Arhitecților din România.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii