Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

ro

12 May, 2022 12:21 3279 Marime text
Banca Națională a României, foto: ZIUA de Constanța

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2022 şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi, 12 mai,  de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

Conform BNR, pe termen mediu presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.

BNR se aşteaptă la accelerarea anticipată a ratei anuale a inflaţiei IPC până în iunie, în condiţiile presiunilor din partea costurilor de producţie, exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina.

Banca Centrală menţionează că aceasta este previzionat a fi urmată de o decelerare graduală, întreruptă doar temporar în trimestrul II din 2023, la ieşirea în vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale.

Totodată, în contextul evoluţiilor adverse asociate războiului din Ucraina, nu sunt excluse reconfigurări substanţiale ale coordonatelor scenariului de bază.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii