Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:33 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Monumentul Eroilor–Cruce” de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea MApN

ro

14 Mar, 2016 23:02 1346 Marime text
 
„Monumentul Eroilor–Cruce” de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naționale (MApN).
 
Protocolul și procesul verbal prin care imobilul a trecut din domeniul public al Oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea M.Ap.N. au fost semnate luni, 14 martie.
 
Predarea s-a realizat în scopul reabilitării de către MApN a monumentului reper al unității naționale, construit în memoria militarilor români căzuți în luptele primei conflagrații modiale.
 
Jertfa poporului român în această primă mare conflagraţie a secolului XX se ridică la aproximativ 985.000 de oameni, răpuși pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale, din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. Se adaugă cei 75.491 de invalizi de război, ca urmare a rănilor din cursul luptelor.
 
În semn de omagiu adus sacrificiului suprem al celor căzuți în războiul de reîntregire a neamului, MApN își propune finalizarea lucrărilor în anul celebrării centenarului Marii Uniri.
 
Monumentul a fost construit între anii 1926 și 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea și sfințirea monumentului.
 
Crucea are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.Sursa foto: proalpin.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii