Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări la Codul muncii adoptate de Senat. Ce schimbări ar putea intra în vigoare

ro

19 Mar, 2018 19:58 1270 Marime text
Angajatorii vor elibera la încheierea unui contract de muncă o notă de lichidare pentru angajat, încălcarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei, prevede o propunere legislativă de modificare a Codului muncii adoptată luni de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, informează Agerpres.ro. 
 

"Angajatorul este obligat să elibereze şi să comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucrătoare înainte de data încetării contractului individual de muncă. Nota de lichidare reprezintă documentul semnat de părţile contractului individual de muncă ce atestă situaţia debitelor financiare şi patrimoniale rezultate în urma executării acestuia. Încălcarea de către angajator a obligaţiei de a elibera nota de lichidare se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei", se arată în propunerea legislativă adoptată cu 100 de voturi 'pentru' şi unul împotrivă.

 
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PMP, în practică se utilizează acest document, de la caz la caz, "ceea ce lasă loc deciziilor arbitrare în domeniul raporturilor de muncă".
 

"Pentru eliminarea abuzurilor şi pentru a proteja interesele angajaţilor se impune reglementarea răspunderii contravenţionale a angajatorilor în cazul neeliberării notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor, neexecutarea obligaţiei de a depune de către angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage răspunderea disciplinară a angajatului", se mai arată în expunerea de motive.

 
Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Sursa:  Agerpres.ro. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii