Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București

ro

19 Feb, 2018 20:47 1084 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat luni, 19 februarie 2018, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București, organizat de Ambasada Republicii Bulgaria în România, în contextul exercitării Președinției bulgare a Consiliului UE.
 
Potrivit MAE, ministrul afacerilor externe a salutat obiectivele Președinției bulgare și a reiterat sprijinul României pentru continuarea eforturilor vecinilor bulgari în atingerea priorităților stabilite pentru Președinția Consiliului UE. Amintind agenda echilibrată și ambițioasă privind viitorul Uniunii Europene, a cărei avansare constituie o prioritate și pentru România, inclusiv ca viitoare Președinție a Consiliului UE, în semestrul I 2019, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat rolul Summit-ului extraordinar care va fi organizat la Sibiu pe 9 mai 2019, o dată simbolică pentru re-lansarea Uniunii.
 
Demnitarul român a menționat faptul că în contextul european actual menținerea unității europene în consolidarea proiectului european trebuie să rămână obiectivul central. A exprimat susținerea României pentru dezvoltarea proiectului european în baza unor abordări coerente, unitare şi incluzive, care să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni, inclusiv ale cetățenilor români.
 
Dialogul cu şefii de misiuni a prilejuit şi o trecere în revistă a priorităţilor de politică externă în 2018, cu accent pe consolidarea dialogului cu partenerii europeni, intensificarea calendarului reuniunilor în cadrul iniţiativei B9, pregătirea trilateralei cu Bulgaria şi Grecia, noile evoluţii în domeniul PSAC şi implicarea României, complementaritatea acestora cu NATO şi reperele pregătirii reuniunii ministeriale a NATO din aprilie, pregătirea Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări ş.a.
 
Totodată, a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest evidențiind sprijinul și interesul țării noastre pentru continuarea politicii de extindere, ca politică de succes a UE şi ca instrument de promovare a reformelor şi de transformare democratică în regiune.
 
De asemenea, a pledat pentru o acțiune angajată a Uniunii Europene în vecinătatea sa estică, în mod deosebit în raport cu partenerii estici care pun în aplicare Acordurile de asociere încheiate cu UE.
 
În context, ministrul afacerilor externe a afirmat prioritatea pe care România o acordă relaţiilor cu R. Moldova şi sprijinirii parcursului european al acestei ţări şi a salutat perspectiva organizării, în colaborare cu omologul francez, a unei noi reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova, în marja Consiliului Afaceri Externe din 26 februarie a.c.

Sursa foto: MAE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii