Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii au protestat pentru a doua zi consecutiv in fata Ministerului Sanatatii

ro

19 Sep, 2013 14:12 1527 Marime text
Angajatii din sistemul de sanatate protesteaza joi in fata Ministerului Sanatatii, pentru a doua zi consecutiv, transmite Realitatea TV. Manifestantii cer o finantare adecvata a sistemului sanitar, dublarea salariilor rezidentilor, o gtila de salarizare bazata pe performanta, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat si "respect". Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a venit joi in mijlocul protestarilor afirmand ca, in opinia sa, multe din demersurile lor sunt comune cu cele ale autoritatilor. Reprezentantii protestatarilor au intrat in sediul ministerului pentru a discuta cu Nicolaescu.

UPDATE Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a discutat joi cu angajatii din sistemul sanitar, aflati in a doua zi de proteste in fata sediului ministerului, anuntand ca se fac eforturi pentru o reasezare graduala a grilei de salarizare, informeaza Agerpres.

"Eu am cerut ieri prim-ministrului o imputernicire speciala pentru discutie cu Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor - pentru ca e o decizie care nu apartine numai de Ministerul Sanatatii. Grila de salarizare pentru personalul medical - de ea este responsabil, dupa cum stiti, Ministerul Muncii - noi incercam sa o reasezam putin, nu stiu daca o sa reusim toata legea 284 sa o aplicam imediat, dar poate gradualizat, poate prin niste etape putem sa o facem. De aceea eu cred ca daca de sambata ne asezam la masa, sa incercam sa identificam perioadele pe care sa le acceptam de comun acord - iar dupa aceea cu Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor sa gasim solutiile...", a precizat ministrul.

El a mai anuntat ca saptamana viitoare va prezenta in Guvern o informare cu stadiul negocierilor si le-a cerut protestatarilor sa fie rezonabili, subliniind ca dialogul este necesar. De asemenea, i-a rugat sa inceteze protestele pe durata negocierilor.

"Cat timp avem dialog, menajati-va eforturile ca aveti destul de facut treaba la spitale si in general, sunt convins de asta. Eu incerc sa va asigur de buna credinta si in clipa in care vom termina discutiile, pana miercuri, joia viitoare, menajati-va eforturile. Dupa aceea, sigur, sunteti liberi sa faceti ce vreti, ca dvs. decideti. Nu decid eu pe modalitatile pe care dvs. le alegeti", a precizat Nicolaescu.

El a admis ca "medicii rezidenti o duc foarte rau", adaugand ca sunt necesare eforturi din partea autoritatilor pentru remedierea problemei. In acest sens, a cerut protestatarilor un dosar cu toate revendicarile, transmise oficial.

"De luni de zile purtam discutii, de luni de zile colegi de-ai dvs. participa la colectivele noastre de lucru - ca avem echipe de lucru care pe diverse proiecte de lege si-au exprimat punctele de vedere, au venit chiar cu o serie de solutii constructive, pe care noi le apreciem. Dar pentru ca este acum un moment mai greu, mai tensionat, cred ca este bine sa ne reasezam poate cu mai multa atentie pe anumite aspecte pe care dvs. le ridicati", a precizat ministrul.


Nicolaescu a mai afirmat ca si-a concentrat eforturile asupra reformei sistemului sanitar si ca o serie de proiecte de lege se afla inca in dezbatere publica. El a adaugat ca pana acum au avut loc cinci dezbateri publice, iar vineri urmeaza sa mai aiba loc una la Oradea si una la Timisoara.

"Saptamana viitoare ne vom intalni din nou cu reprezentantii dvs la nivel national ca sa dam o forma finala acestor proiecte de lege. Unele dintre ele sunt exact ceea ce dvs. doriti prin ceea ce acum protestati. Altele nu cred ca isi vor putea gasi o solutionare astazi sau maine, cum ar fi de exemplu finantarea cu 6% din PIB pentru sanatate. Va dati seama ca si eu imi doresc asta. Daca am avea o asemenea finantare si viata mea ar fi mai usoara, pentru ca dvs v-ar fi mai bine, oamenilor le-ar fi mai bine si criticile ar fi mai putine catre noi. Deci si eu imi doresc asta, numai ca va trebui sa vedem - si de aceea cred ca e nevoie sa ne asezam la masa", a mai declarat ministrul.

Personalul medical s-a aflat joi in cea de a doua zi de proteste. Ei au iesit in strada miercuri, cand peste 120 de persoane au fluierat si au afisat lozinci prin care cereau "respect" pentru sistemul medical si 6% din PIB pentru Sanatate, informeaza Agerpres.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a declarat marti pentru Mediafax ca medicii pregatesc o serie de proteste. El a precizat ca saptamana aceasta se va face pichetarea Ministerului Sanatatii, intre orele 11:00 si 13:00 (miercuri, joi si vineri).

De saptamana viitoare, actiunile de pichetare se vor muta, timp de patru zile, la Ministerul Finantelor Publice.otrivit calendarului de proteste anuntat de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, actiunile de pichetare vor fi organizate pana in 27 septembrie, urmand ca in octombrie sa aiba loc un protest la Guvern, iar in noiembrie ar putea fi declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor.

Reprezentantii medicilor au mai spus ca s-ar putea sa existe si demisii in bloc, dar si anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurari de sanatate.

Principala nemultumire a personalului sanitar este legata de nivelul salariilor.

Lista revendicarilor, aprobata de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, contine sase solicitari majore, respectiv alocarea a minumum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege specifica sistemului de sanatate in care proiectul privind performanta sa reprezinte un capitol, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Potrivit lui Astarastoae, daca solicitarile generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel incat alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor sa se faca esalonat, solicitarile privind dublarea salariilor rezidentilor nu se negociaza. "Pentru aceasta, se cere rezolvare imediata", a subliniat acesta, in 6 septembrie.

Minsitrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, in 10 septembrie, ca posibilele proteste anuntate de Coalitia Profesionistilor din Sistemul Sanitar nu se justifica si nu au temei real, atata timp cat MS a pus in dezbatere publica un pachet de legi, si a precizat ca asteapta toti partenerii la dialog.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca invita toate partile cu responsabilitati in sistemul sanitar la discutii si dezbateri si solicita ca orice manifestare a personalului medical sa nu-i afecteze pe pacienti.

"Fac apel la responsabilitate si echilibru", a solicitat ministrul.
Sursa: hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii