Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mario Vargas Llosa - „Corupția este dușmanul democrației, nu ideologia“

ro

27 Oct, 2016 20:25 1449 Marime text
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a declarat astăzi, la Berlin, într-un interviu acordat agenției DPA, că, în opinia sa, corupția este cea mai mare amenințare la adresa democrației, nu ideologia, așa cum se întâmpla în trecut.
 
'Astăzi, corupția este cel mai mare dușman al democrației, nu comunismul', a spus Vargas Llosa, aflat la Berlin cu prilejul prezentării traducerii în limba germană a noului său roman 'Cinco esquinas'. În opinia sa, fanteziile utopice de altădată aproape că au dispărut. 'Doar unele grupuri fără importanță cred că revoluția socialistă va rezolva problemele Americii Latine. Nu cred că este cineva care să vrea ca țara sa să urmeze modelul cubanez sau venezuelean', a insistat scriitorul peruan, care l-a calificat pe președintele venezuelean Nicolas Maduro drept un 'dictator semianalfabet'.
 
Vargas Llosa, care are și cetățenie spaniolă, nu se îndoiește de faptul că pentru guvernele din America Latină corupția este cea mai mare amenințare. Alături de corupție, recrudescența naționalismului ca urmare a populismului este un alt rău major care afectează lumea de astăzi, crede Vargas Llosa, fapt demonstrat de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană și de susținerea puternică de care s-a bucurat candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump.
 
'Nicio țară nu este pe deplin imună la demagogi, la populism sau la fața sa cea mai urâtă: naționalismul', a spus Vargas Llosa, comentând pe tema Brexitului. Scriitorul peruan, care a trăit în Marea Britanie mai mulți ani, a mărturisit că nu și-a imaginat vreodată că Marea Britanie ar putea cădea în mâinile demagogilor și populiștilor. Vargas Llosa se îndoiește că Brexitul se va produce în cele din urmă, 'grație simțului practic al englezilor, (care se va traduce prin) a face un pas discret în spate'. Dacă se va întâmpla cu adevărat, va fi o catastrofă pentru Europa, dar mai ales pentru Marea Britanie, a avertizat laureatul premiului Nobel pentru literatură.
 
În ceea ce-l privește pe Trump, Vargas Llosa consideră că de vină este populismul care a avut câștig de cauză ca urmare a 'frustrării (oamenilor), a scăderii nivelului de trai și a nesiguranței privind piața muncii, (populism) care vine cu soluții false. Este ceea ce (filosoful Karl) Raimund Pooper numea 'întoarcerea la tribalism'', a adăugat el. 'N-am abandonat de tot niciodată tribul, prin urmare există anumite momente în care tribul pare să fie soluția. Dar întoarcerea în peșteră nu poate oferi nicicând o soluție reală. Iar acesta este Trump', spune Vargas Llosa.
 
Aceeași 'întoarcere la tribalism' explică — în opinia sa — fenomenul Catalonia, unde 'o mișcare naționalistă a fabricat în mod artificial un eșafodaj de minciuni istorice care astăzi reprezintă o realitate extrem de periculoasă nu doar pentru viitorul Spaniei, ci și al Cataloniei'. Vargas Llosa nu crede că această provincie se va separa de Spania, însă dacă totuși o va face, va deveni 'o țărișoară neimportantă și marginalizată condusă de un guvern de fanatici'.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii